Ble fortalt at kostholdet kostet medalje

Som en av lagets eldste er Alexander Stølås klar for å ta ekstra ansvar og bli enda bedre enn i fjor.

Etter å ha briljert som vingback under Mark Dempsey i 2016, møtte Alexander Stølås motgang i fjor. På vårparten gikk det svært trått for den venstrebeinte backen fra Karmøy.

– Det var ikke lett, innrømmer Stølås.

Kanskje lettere enn da han ble vraket av FKH i forkant av klubbens Eliteserie-comeback i 2010 (fikk sju seriekamper i opprykkssesongen), men likevel en tung periode.

– Jeg hadde hatt en svært bra oppkjøring, kroppen var veldig fin, men det startet utrolig tungt. Jeg måtte jobbe med meg selv, mest mentalt, for det var dét det skortet på, sier han og fortsetter:

– Det var fantastisk å spille vingback, men da jeg ble back i fjor, fikk jeg mye mer defensivt ansvar. Da ble de defensive manglene enda mer synlige.

Stølås klarte imidlertid å løfte seg utover i sesongen, men håper på et bedre 2018.

– Jeg har ikke lært rollen min fullt ut enda. Fremdeles er det ting jeg må bli bedre på. Trenerteamet har vært til stor hjelp og vært mye på meg, og jeg får både ris og ros. Det blir viktig å suge til seg så mye informasjon og kunnskap som overhodet mulig, for så å få det ut i kamp.

Må ta ekstra ansvar i ung spillergruppe

Han har fortsatt ikke fylt 29 år, men etter at sentrale FKH-profiler som Tor Arne Andreassen, Liban Abdi og Eirik Mæland forsvant etter fjorårssesongen, står Alexander Stølås denne sesongen igjen som en av de eldste i FKH-stallen.

Kun kaptein Vegard Skjerve og den hjemvendte sønn, Christian Grindheim, er født senere enn karmøybuen.

– Det er litt rart, men det er fint å være en av de erfarne. Det medfører kanskje litt ekstra ansvar, men det er noe jeg trives med. Jeg ønsker å være en som står frem og tar ekstra tak, bedyrer Stølås.

Med 134 offisielle kamper har venstrebacken like mange opptredener som tidligere sportssjef i FKH, Asbjørn Helgeland. Det betyr delt 15. plass på klubbens adelskalender.

– Jeg har nå hatt to sesonger som fast inventar på laget, og i løpet av den perioden har jeg tilegnet meg mye nyttig erfaring.

– Kan ta spillet sitt til et ekstremt nivå

I fjor stilte FKH med et av Europas aller yngste lag, og trener Eirik Horneland vil lede et svært ungt mannskap også denne sesongen. 

– Potensialet i laget er stort. Det er ikke mye som skal på plass før de unge tar spillet sitt til et ekstremt nivå, sier Stølås, som med sine 28 år vil være en av bærebjelkene i årets FKH-lag.

Han er spesielt imponert over en 18 år gammel karmøybu og en høyreist 19-åring fra Nigeria.

– Jeg ønsker spesielt å trekke frem Kristoffer Velde, som er veldig unorsk i spillestilen. Jeg klarer ikke å peke på akkurat hva han trenger å finne ut av, men han har et enormt potensial. Samme med Anthony Ikedi, som jeg har sagt kan bli den nye Paul Pogba. Han er ekstremt god når han skrur på alle knappene, skryter han.

Selv ønsker Alexander Stølås å bli enda skarpere og en større trussel på siste tredjedel. Selv om han spilte samtlige minutter i Eliteserien forrige sesong, ble det kun ett mål og to assists.

– Det kunne og burde blitt mange flere målpoeng, men det skortet litt på kvaliteten på innleggene. Jeg ønsker å se fremgang der, sier Stølås, som har mye jobb foran seg om han skal tukte sine 11 målpoeng fra 2016.

IMG_0453
Alexander Stølås har startet 2018-sesongen sterkt. Foto: Kjell Bua.

Fikk massiv kostholdskritikk

En ting man umulig kan ta Alexander Stølås på er imidlertid profesjonalitet. Som FKHs best trente spiller, ligger kanskje svaret i hans bevisste forhold til kosthold. 28-åringen er nemlig pescetarianer, som betyr at han spiser fisk, men ikke noen kjøttprodukter.

– Klart det er en sammenheng, men hvor stor betydningen er, vet jeg ikke. På stadion får jeg som regel vegetarmat, men jeg spiser fisk når det serveres.

Etter at Stølås og kjæresten, bloggeren Anne Marthe Widvey, ble intervjuet på TV Haugaland i forbindelse med at paret hadde passert ett år med et kosthold kun bestående av plantebaserte retter, lot ikke kritikken vente på seg.

– Naturligvis har folk meninger, men jeg fikk mange dumme tilbakemeldinger. Jeg ble fortalt at vi hadde tatt medalje i fjor om jeg hadde spist kjøtt, humrer den tidligere Kopervik-, Avaldsnes- og Vard-spilleren, før han fortsetter:

– Det gikk ikke innpå meg, og jeg synes det var litt artig også. Personlig, når jeg unngår å spise tungt kjøtt og får i meg mer grønt, så føler jeg meg mye bedre. Det er noe som må oppleves, før man kan forstå det.

– Vi havnet i en ond sirkel

Etter svake 2014- og 2015-sesonger, fikk Stølås og FKH en opptur i 2016, da 4. plass og europacupspill ble sikret. Til tross for en veldig god sommer og enkelte uforglemmelige kamper i Europa League i fjor, ble det imidlertid en ny plassering på nedre halvdel som følge av en veldig dårlig høst.

– Vi kom inn i en veldig tung periode, og det mener jeg skyldes det mentale. Dessuten var vi kanskje for dårlig trent. Vi ble utslitt og havnet i en ond sirkel, forklarer venstrebacken.

28-åringen merker at spillergruppa er svært revansjelystne.

– Vi spilte mange gode kamper, og tok seks av seks mulige poeng mot serievinner Rosenborg, så 10. plassen gjenspeiler ikke sesongen vår. Vi er klare for å slå nådeløst tilbake, avslutter den holdningssterke karmøybuen.

Artikkelen kan også leses i FKH-avisa.

Annonse fra Eliteserien: