Coleraine For Dummies

Verdt å vite om torsdagens europacupmotstander.

Endelig duket for Europacup-fotball på Haugesund Stadion når Coleraine FC står på motstatt banehalvdel torsdag kveld. Men hva vet du egentlig om den nord-irske fotballklubben? Eller spurt på en annen måte - hva bør du vite før avspark? Her følger en elementær innføring ispedd et og annet kuriøst fakta.

Historie

Coleriane FC ble stiftet i 1927 og feirer således 90-årsjubileum i år. Klubben har vunnet ligatittelen i hjemlandet ved én anledning - tilbake i 1973/74-sesongen - og har fem cuptroféer stående i premieskapet. Det siste fra 2002/2003.

Sesongen 2016/2017

Foregående sesong ble man nummer tre i Northern Ireland Football League Premiership, også kjent som Danske Bank Premiership, 24 poeng bak seriemester Linfield. En god fjorårssesongen ble dessuten kronet med finale i den hjemlige cupen - hvor man måtte se seg slått med 3-0 av Double-vinner Linfield.  

Klubbens argeste rival er Ballymena United FC, hjemmehørende en halvtimes kjøretur syd-øst for Coleraine. Oppgjøret disse to klubbene i mellom kalles 'The North West Derby' på folkemunne og legges tradisjonelt til Boxing Day.

Coleraine FC spiller hjemmekampene sine på The Showgrounds som per dags dato har en kapasitet på vel 2500 tilskuere på kampdag.

Europacuphistorie

Klubben som har tilhold på nordkysten av Nord-Irland har deltatt i europacup ved seks anledninger tidligere, samtlige ganger i den tidligere UEFA-cupen, men har aldri gått videre fra 1. kvalifiseringsrunde. Den eneste seieren klubben har tatt på sine 12 oppgjør i Europa kom tilbake i 2002/2003 da man beseiret portugisiske U.D. Leiria med 2-1 i hjemmekampen, før man siden røk 0-5 på bortebane.

Manager og spillere

På managersiden har klubben hatt stabilitet siden 2011 gjennom Oran Kearney (38) som lenge var spillende manager inntil han nylig la fotballskoene på hylla og kun konsentrerte seg om managergjerningen.

Mannskapet som løper ut på Haugesund Stadion på torsdag er i det store og hele en umerittert samling spillere, hvorav noen har en fortid i ungdomsavdelingene til engelske klubber, men veteranen Eoin Bradley må nevnes. 33-åringen er, når han ikke spiller spiss eller offensiv midtbane for Coleraine, også rugbyspiller og har en lang karriere å se tilbake på i Gaelic Football. Med andre ord en fin mann å bryne seg på for Fredrik Pallesen Knudsen.

Historiske navn

Blar man i arkivet vil man oppdage at flere kjente navn fra Tippekampens gullalder på 70- og 80-tallet på et eller annet tidspunkt har trukket i Coleraine-drakten. Den nord-irske landslagsspilleren Terry Cochrane var fast inventar på et nord-irsk landslag som på 80-tallet deltok i to VM-sluttspill, mens nåværende landslagssjef for Nord-Irland, den tidligere Newcastle-spilleren Michael O'Neill, også startet karrieren i Coleraine.

Den mest kjente spilleren er dog Harry Gregg, i sin tid keeper på Manchester Uniteds Busby Babes tilbake på 60-tallet. Gregg tilbragte ungdomskarrieren hos torsdagens motstander. 

Billetter

Billetter til torsdagens kamp kjøper du på nett. Du kan også kjøpe billetter hos Shell Aksdal, Shell Bygnes, Shell Karmsundsgaten, Shell Knapphus og Macron Store i Haugesund samt på stadion på kampdag.

NB! Sesongkort for 2017 gjelder ikke til denne kampen.

Avspark på Haugesund Stadion klokken 19.00.

Annonse fra Eliteserien: