FK Haugesund og damefotball

Engasjement er viktig. Ikke minst er dette illustrert av det reflekterte leserinnlegget fra Veslemøy Lie, som har avledet en debatt om FKH også burde ta ansvar for en elitesatsing innenfor damefotball på Haugalandet.

Vi i FK Haugesund er både stolte og glade over at også unge jenter bærer på en drøm om å få ikle seg FKH – drakten, og å få spille på Haugesund Stadion.

Så sent som i fjor høst var vi stolt vertskap for Champions League kvalifiseringskampen mellom Avaldsnes og Lyon. Kampen ble en av norsk damefotballs best besøkte gjennom tidene, og viste oss alle hvor flott denne idretten er.

Siden har vi invitert Veslemøy, og hatt besøk av henne, hennes bror og far, i våre lokaler på Haugesund Stadion. Vi fikk bli kjent med Veslemøy, og vi fikk også fortalt henne at vi ikke på noen måte utelukker at FK Haugesund når tiden er moden for det, også kan ha sitt eget elitelag for damer.

Når FK Haugesund ikke umiddelbart svarer entusiastisk ja til å ta et initiativ til å bli for damefotballen på Haugalandet, hva vi etter hvert er blitt for herrefotballen, har dette flere årsaker.

For det første må en slik satsing forankres blant våre medlemmer og moderklubber, og som uttalt til Haugesunds Avis, har ikke dette vært diskutert. Det betyr ikke på noen måte at vi ikke er villige til å lufte dette med både medlemmer og moderklubber.

Dernest ser vi med stor ydmykhet på den innsatsen som er lagt ned av Avaldsnes Idrettslag, og ikke minst av Arne Utvik, for å etablere Avaldnes Idrettslag som det lokale elitesatsingslaget innenfor damefotball. Vi i FK Haugesund ville fremstå passe lite ydmyke, og helt i utakt med våre egne verdier, dersom vi skulle mene at « selvsagt kunne vi med våre ressurser løst denne oppgaven like godt, for ikke å si bedre! «

Til sist har dette også et økonomisk aspekt. Med begrensede økonomiske ressurser har vi i FK Haugesund klart å oppnå sportslige resultater uten historisk sidestykke lokalt, innenfor herrefotballen. Vi har videre i den samme perioden, i nært samarbeid med Haugesund Kommune, fått bygget et tidsmessig og flott stadion.

Med stor grad av nøkternhet har dette vært mulig, ved hjelp av sterk og lojal støtte fra nær 250 lokale sponsorbedrifter, et tilsvarende antall annonsekunder, aksjeeiere som aldri har krevd utbytte, styremedlemmer som aldri har fått styrehonorar, medlemmer og mange andre velvillige dugnadsarbeidere, - og ikke minst, støtte fra et entusiastisk hjemmepublikum.

Det hadde vært interessant om de som har vist sterkest interesse for at FKH skal overta elitesatsingen på damefotball på Haugalandet, vil gjøre et journalistisk dypdykk i hva det koster å holde et damelag på Champions League – nivå, slik Avaldsnes Idrettslag har gjort i flere år nå.

Et grundig arbeid her vil kunne gi alle parter nyttig kunnskap om dette er mulig å realisere i FKH – regi, uten at det går på bekostning verken av dagens toppfotballsatsing, de sosiale aktivitetene, eller klubbens økonomiske stilling.

Dersom i første rekke Avaldsnes Idrettslag og Sportsklubben Haugar, som begge på hver sin måte gjør et imponerende arbeid for damefotballen, ønsker å gjøre et samlet initiativ overfor oss, vil vi se velvillig på det.

Det er dog viktig at slike omfattende prosesser starter i riktig ende, og er solid forankret hos alle involverte parter, samtidig som konsekvensene må være tilstrekkelig grundig utredet.

Dersom klubbene kan enes, og de økonomiske forutsetningene viser seg å være til stede, kan kanskje både Veslemøy og andre få sine drømmer oppfylt om ikke alt for lang tid!

Leiv Helge Kaldheim

Styreleder, FK Haugesund

Annonse fra Eliteserien: