FKH i foredrag og bilder

Jan Kåre Ness har tatt bilder av FK Haugesund i 10 år. Nå viser han frem de beste blinkskuddene under Haugesund Fotofestival.

Jubel, skuffelse, feiring, knall, fall, humor, supportere og trenere. Alt er sentrale deler i FKH-historien og fotograf Jan Kåre Ness har dokumentert både opp- og nedturer og hele persongalleriet ved hjelp av fotoapparatet gjennom årenes løp. 

Knapt en hjemmekamp har blitt spilt det siste tiåret uten at Haugesundsfotografen har sittet klar med telelinse på indre bane og nå viser Ness endelig sine beste FKH-bilder for et større publikum.

Haugesund Fotofestival

Haugesund Fotofestival går nemlig av stabelen på Lille Maritim 1. og 2. februar og blant foredragene finner man 'Måker og Kanari'. En timeslang presentasjon av nærmere 150 FKH-bilder som både har fått ikonisk status og bilder som aldri tidligere har blitt vist.  

'Måker og Kanari': Les mer om foredraget

Jan Kåre Ness er selv arrangør av Haugesund Fotofestival og driver til daglig både Haugesund Foto og er frilansfotograf for bl.a. Haugesunds Avis og NTB scanpix. Foruten bilder fra fotballens verden er han kanskje enda bedre kjent som natur- og fuglefotograf.

Ness har tilbragt mange timer i dårlig vær på Haugesund Stadion og har etterhvert lært seg å sette pris på regn og uvær.

- Regn forsterker gjerne stemningen i et bilde. Derfor har jeg med årene lært meg å sette pris på skikkelig drittvær. Gjør man gode forberedelser klarer man å få tatt bilder med det lille ekstra og fotball i regnvær tar seg ofte bra ut på bilder.

Historisk dokumentasjon

For Jan Kåre Ness handler det å ta bilder av FKH om mer enn bare å gi oppdragsgiveren det de ønsker.

- Jeg føler jeg er med på å dokumentere historie på Haugalandet. Vi håper jo at eventyret FK Haugesund skal vare evig, men ting skifter jo. Bare se på Fredrikstad. Da er det bra å vite at de gode tidene uansett er foreviget.

Tagbajumi
Et av 2018s beste idrettsbilder. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Når NTB scanpix skulle nominere de beste idrettsbildene i 2018 var det kun et fotballbilde som nådde opp i konkurransen. Det ble tatt av Jan Kåre Ness da FK Haugesund og Bodø/Glimt møtte hverandre på Haugesund Stadion forrige sesong 

- Det er ofte detaljer som avgjør. I det aktuelle bildet er det en vannstråle fra hodet til Bodø/Glimt-spilleren som skiller det fra å være et helt ordinært bilde, men med effekten fra regnet ble det et veldig bra bilde. 

Startet i 2003

Bildet blir å finne blant de 150 bildene som Jan Kåre Ness vil snakke om i foredraget sitt - et foredrag han har valgt å dele inn tematisk etter begreper som man ofte forbinder med fotballen. Type "Den 12. mann". "Stang ut". Og "Blø for drakten". 

- Fotokarrieren min på Haugesund Stadion startet egentlig i 2003 og en kamp mot Rosenborg. Jeg hadde ikke tatt denslags bilder tidligere, men siden 2009 har jeg levert bilder fast til NTB, i dag NTB scanpix, og det har vært mange store øyeblikk på stadion. 4-0 mot Viking. 5-0 mot Molde. 3-3 mot samme lag. Ofte har jeg vært så engasjert i kampene at jeg har glemt å ta bilder, sier den fotballinteresserte fotografen.

Lange kampdager

En arbeidsdag på stadion varer langt mer enn de 90 minuttene en kamp pågår. 

- Vanligvis tar det seks timer fra man starter med forberedelsene til kamp før man er ferdig med alt etterarbeid og jeg er ofte den siste som går hjem fra stadion på kampdag. Jeg satt forøvrig og regnet meg frem til at jeg gjennom årenes løp på Haugesund Stadion har spist nærmere 400 pizzastykker i presserommet. 

Foruten foredraget om FK Haugesund byr fredag 1. februar også på Moa Hundseid fra Vikedal som viser bilder fra sin Mount Everest-ekspedisjon i 2018. Lørdag blir det siden fire nye fotoforedrag som tematisk spenner fra rovfugler via Hardangervidda og til Inger Staveland som nylig ble kåret til "Norges beste Instagrammer". 

Les mer om Haugesund Fotofestival. 

Annonse fra Eliteserien: