Klare for tre nye år

Fysioterapeutene Ørjan og Audun fortsetter i støtteapparatet.

2016 ble en positiv sesong på mange områder. Ikke minst med tanke på skader. Med noen få unntak styrte man helt klar av alvorlige belastningsskader på spillerne gjennom fjoråret, noe fokuset på skadeforebyggende arbeid i regi av fysioterapeutene Ørjan Sørhus og Audun Svendsen skal ha mye av æren for.

Duoen har tjenestegjort som fysioterapeuter i FK Haugesund gjennom flere sesonger, og forlenget nylig arbeidsforholdet med klubben for tre nye år.

Forebygging og rehabilitering

En fysioterapeuts rolle kan deles inn i to hovedfunksjoner. Man skal forebygge skader og man skal bidra til at skadede spillere blir friske. Selv om skader alltid vil være en del av toppfotballen og mange av disse ikke lar seg forhindre er det fullt mulig å minimere risikoen for skader og overbelastning.

Samspillet med trenere og det øvrige støtteapparatet blir derfor viktig for en fysioterapeut som fra dag til dag bokstavelig talt er «hands on» på spillerne. Det samme blir en faktor som kosthold – et område FK Haugesund har valgt å ta grep på denne sesongen.  

Endret tenkningen

I FK Haugesund bruker man stadig mer tid på skadeforebygging som en del av treningshverdagen. Dette er et resultat av at fysioterapeutene har vært med og endret på tradisjonelle oppfatninger av hva som bør inngå i en treningsøkt.  

- Vi er nok blant klubbene i Norge som bruker mest tid på skadeforebygging. Både på treningsfeltet og som en del av den helhetlige tenkningen. Det er resultat av at klubben har vært mottakelig for våre tanker og innspill omkring akkurat dette. Vi er rimelige trygge på at mye av forklaringen til hvorfor vi hadde få alvorlige skader i fjor skyldes nettopp det skadeforebyggende fokuset vi har i hverdagen, sier Sørhus.

‘Player Status’

Til hjelp i arbeidet med oppfølgingen av spillerne har man tatt teknologien til hjelp. Dette i form av en app som klubben har utviklet sammen med IT-selskapet Evry. ‘Player Status’ ble tatt i bruk i 2016 og er utviklet med tanke på at spillerne selv gir klubbens fysioterapeuter en daglig tilbakemelding på egen helse. Alle spillere skal før neste treningsdag kvittere ut åtte forskjellige variabler – spennende fra søvnkvalitet til føling med gangsperre og hvordan man opplever treningsbelastningen – via en app på mobiltelefonen.

Vi er nok blant klubbene i Norge som bruker mest tid på skadeforebygging.

— Ørjan Sørhus

Tilbakemeldingene studeres siden hver morgen av Ørjan og Audun som dermed vet hvilke spillere som bør følges opp med fysikalsk behandling eller er i behov av redusert/tilpasset treningsbelastning. Teknologien har blitt tatt svært godt imot av spillerne selv, og flere av spillerne som siden har forlatt klubben har tatt til orde for at man får på plass en tilsvarende løsning på sine nye klubbadresser.

- Vi er veldig godt fornøyd med ‘Player Status’. Den gir oss viktig informasjon på en enkel og systematisk måte og er et veldig nyttig verktøy med tanke på å forebygge skader. Hver morgen ved frokosten kan vi ta runden blant spillerne som har rapportert at de har føling med noe og sette i verk forebyggende tiltak – enten behandling eller tilpasninger i selve treningen, sier duoen som når de ikke er på jobb for FK Haugesund er tilsluttet 'Fysioteraputene Trimeriet Haugesund'. 

Komplementær kompetanse

Ørjan har siden han ble uteksaminert fra Hanzehogeschool Groningen, University of Applied Sciences i 2009 jobbet som privatpraktiserende fysioterapeut. Med det har han opparbeidet seg en solid kompetanse og erfaring innenfor spesielt nerve-, muskel- og skjelettplager og idrettsskader.

Audun ble uteksaminert fra Høgskolen i Bergen i 2008 og har blant annet erfaring fra spesialisthelsetjenesten hvor han arbeidet med rehabilitering av skader og lidelser i muskel/skjelett-systemet. Han har også kompetanse innen ultralydsdiagnostikk.

Arbeidsfordelingen de to imellom er basert på at Audun ansvarer for oppfølgingen av spillerne på torsdager mens Ørjan har ansvaret de øvrige dagene i uken.

Fornøyde spillere

Og hva med spillerne selv? Hvordan ser de på skadeforebyggende trening?

- Spillerne er veldig fornøyde. Resultatene vi opplever er selvsagt egnet til å overbevise om at vi gjør ting riktig, men spillerne føler også at de blir tatt på alvor, avslutter Ørjan og Audun.

Klare for tre nye år i klubbfargene.

Annonse fra Eliteserien: