Lyden av Risanger

Ga-ga-ga-ga-ga-ga! Tore Risanger er klar til å være lyden av Haugesund Stadion i nok en sesong.

Han er landets mest omdiskuterte stadionspeaker. Tidvis mislikt av gjestende lags supportere. Tore Risanger lar seg likevel ikke affisere nevneverdig av at det sitter folk der ute i Fotball-Norge som mener han bør roe seg ned.

Vålerenga-fansen dro for noen år siden til med «Speakeren i kista» i borteseksjonen etter at Risanger hadde sendt et lite spark i retning av hovedstadsklubben i kampens hete.

- Ha ha.. Jeg vet hva du skal spørre om. Om jeg tar meg nær av kritikken, ikke sant? Det gjør jeg ikke. Jeg synes bare det er gøy at de sender noen meldinger i retur. Men du må få med at jeg aldri opptrer ufint. Jeg snakker aldri stygt om verken spillere, supportere eller andre klubber. Det folk reagerer på er entusiasmen jeg viser når vi scorer. Mange opplever nok det som ekstra salt i såret akkurat der og da.

Aldri mistet en kamp

Tro ikke at Tore Risanger tar lett på speakerjobben. Før årets sesong ladet han opp med et par treningskamper i Storhall Karmøy – alt for å få pleie stemmebåndene før sesongstarten. «Lyden av Haugesund Stadion» har aldri mistet en kamp. Han har vært alltids tilstedeværende siden 2007!

- Jeg går og gleder meg til dette hele vinteren så når terminlista endelig foreligger rydder jeg plass i kalenderen. Alt annet må vike. Ferier, helgeturer, ja, alt egentlig. For meg er det en æressak å være på jobb når Haugesund spiller hjemmekamper – og så kan du jo legge til at jeg er speaker på hjemmekampene til Vard også.

Hvor får han energien og entusiasmen fra? Ligger det i fotballblodet som renner i Risanger-familien?

- Nei, den får jeg av publikum. En kampdag på stadion er alltid en fest. Atmosfæren er helt spesiell. Det har jeg virkelig ikke lyst til å gå glipp av.

Ikke ta Eliteseriefotball for gitt

Tore Risanger får med ett en alvorlig mine i ansiktet. Han vil snakke om betydningen av å ha Eliteseriefotball i byen. Og hvordan mange synes å ta det for gitt at det skal være slik.

- Se på fotballbyer som Ålesund, Hamar, Moss, Stavanger og Fredrikstad. De roter rundt nede i divisjonene. Mange store klubber som for eksempel Brann har rykket ned de siste årene – det setter det vi driver med her i byen i perspektiv. Det er beinhard jobbing som har fått oss dit vi er i dag og det er beinhard jobbing som sørger for at vi blir værende et Eliteserielag fra år til år. Da må folk støtte opp om klubben, forteller han engasjert. For første og siste gang under intervjuet har han hevet stemmen.

Han er snart tilbake i det milde toneleiet. Han vil snakke om Christian Grindheim.

- Christian alene bør trekke 500 ekstra på hjemmekampene. Det er utrolig kjekt å ha han tilbake. En skikkelig bygutt som er en herlig type og som blir en drivkraft i dette laget. Med også Jokke og Torbjørn på plass har vi nå mange lokale spillere på laget - det synes jeg er veldig kjekt. Vi skal jo representere regionen og da trenger vi haugalendinger og sunnhordalendinger på laget. Nå har vi mange.

Utlendingene blir krydderet som skal komplettere laget.

Lyden av stadion

Etter 11 sammenhengede sesonger som speaker er Tore Risanger for mange nå synonymt med «lyden av stadion». Det er uunngåelig etter å ha loset folk gjennom kampene i byen som halvt opplyser og halvt underholder i så mange år.

Med den umiskjennelige ‘Ga-ga-ga-ga-ga-gaaaaa’-signaturen ved FKH-scoringer som sitt fremste varemerke er Tore Risanger blant det første folk tenker på om du utfordrer folk til å si hva de tenker på når de hører ‘FK Haugesund’. Bra da at klubben har gitt han frie fullmakter til å være seg selv og bidra til at kamprammen kommer med et sterkest mulig lokalt særpreg.

- Det setter jeg pris på. Vi må sørge for at folk synes det er kjekt å gå på stadion. Fotball er definitivt best når man kan føle på dramatikken i fellesskap med mange andre. Kjenne på stemningen. Stoltheten. Og skuffelsene. Den kampopplevelsen får man kun når man tar turen på stadion. Fotball på TV blir aldri det samme. 

Gjennom 11 år som speaker har Risanger både fått med seg mange store øyeblikk og sett mange buljongkamper. Høydepunktene er de tradisjonelle. Opprykket. Seirene mot Rosenborg og Brann. Europa League. 4-0 til pause mot Viking.

Apropos Viking. Hvordan stiller han seg til at Rogalands-rivalen nå går sesongen i møte som Obos-lag?

- Jeg er ikke blant de som fryder meg over at Viking rykket ned. Jeg skjønner at andre gjør det, men jeg har aldri hatt noe imot Viking. Broren min spilte jo der i gamle dager. Jeg skulle gjerne hatt Viking i Eliteserien og det eneste vi oppnår med at de har rykket ned er at vi mister en skikkelig fotballfest med fulle tribuner på stadion. Bortekampene i Stavanger er også noe helt spesielt. Nei, jeg vil ha Viking tilbake så fort som mulig.

Akkurat det er det delte meninger om. Akkurat som det er om Tore Risanger. «Lyden av Haugesund Stadion» og verdensberømt speaker på Haugalandet.

Artikkelen kan også leses i FKH-avisa

Annonse fra Eliteserien: