Skal bli enda bedre i år

I debutsesongen fremsto Fredrik Pallesen Knudsen som en bauta i midtforsvaret.

21-åringen skal gjøre alt i sin makt for at de hvit- og blåkledde blir like vanskelige å score på også denne sesongen.

 – Her stortrives jeg, rett og slett. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med at jeg valgte FKH.

Han har funnet seg veldig fint til rette i Haugesund, Fredrik Pallesen Knudsen. Selv om han kun 20 år gammel valgte å dra sørover til sildabyen fra trygge omgivelser i Bergen. Med tårer i øyekroken tok han farvel med mamma.

I Haugesund var nok ikke forventningene skyhøye over at et fjerdevalg på stopperplass i Brann hadde signert. Unggutten skulle imidlertid motbevise alle.

I tospann med daværende kaptein Vegard Skjerve spilte Pallesen Knudsen en svært sentral rolle da FKH holdt nullen hele 12 ganger i fjorårets Eliteserie.

– Sesongen gikk over all forventning for min egen del, innrømmer buekorpsgutten.

Han var ubenyttet reserve mot Strømsgodset og Vålerenga, men så seg aldri tilbake etter å ha erstattet en ryggplaget Tor Arne Andreassen mot Lillestrøm på Åråsen i 3. runde. Eliteserie-debuten endte med 2-0-seier og tittelen banens beste.

– Jeg har alltid forhåpninger om å gjøre det best mulig, men jeg hadde aldri forutsett at det skulle gå så bra. Antall ganger vi holdt nullen var enestående, sier Pallesen Knudsen.

Vil bli mer sjefstype

21-åringen er imidlertid klar over at han ikke kan hvile på laurbærene og være tilfreds med seg selv.

– Jeg er veldig motivert for å gjøre det enda bedre i år og frykter ikke den vanskelige andresesongen, fastslår ”Palle”.

– Jeg skal bli mer sjef på banen og kreve mer av de rundt meg. Hvis noen ikke gjør jobben sin, skal de få høre det, understreker han, og legger til at han ønsker å slippe seg mer løs og bli enda mer solid.

Fredrik Pallesen Knudsen er ingen Franz Beckenbauer, Franco Baresi eller Ronald Koeman med ball i beina, men tøff og kompromissløs som få i duellspillet. En ”no nonsense” forsvarsspiller.

– Spillestilen passer meg perfekt. Jeg er tilhenger av defensiv, god struktur og fotballen vi spiller, selv om det var uvant i begynnelsen. Jeg var ikke vant med å stå høyt i banen og presse slik vi gjør. Jeg måtte bli mer aggressiv og flytte beina kjappere, forklarer midtstopperen.

Inspireres av Hornelands engasjement

At Eirik Horneland hadde Pallesen Knudsen under sine vinger på G19-landslaget var nok utslagsgivende for at FKH valgte å gå for den høyreiste bergenseren i fjor vinter.

Han har stor sans for FKH-treneren, som er kjent for sin innlevelse og sitt smittende engasjement fra sidelinja.

– Jeg liker å bli pisket frem av ham, og det får meg til å yte det lille ekstra. Han setter høye krav til meg, men det tror jeg han forstår at jeg liker.

Pallesen Knudsen beskriver Horneland og hans assistent, Karl Oskar Emberland, som svært like treneremner.

– Både Eirik og Karl Oskar er svært kravstore. Eirik har en veldig fin tone med spillerne. Det gode samholdet i spillergruppa gjør at det er takhøyde for å kritisere hverandre uten å bli uvenner, understreker den tidligere Brann-spilleren.

IMG_7111
Fredrik Pallesen Knudsen er klar i sin sak: - Jeg skal tilbake på laget. Foto: FKH.

Klar for å bryte nye barrierer

Sett bort fra en helsvart innspurt, var FKH bunnsolide defensivt i fjor. 21-åringen er klar på at laget skal notere seg for flere ”smultringer” denne sesongen. I 2017 kunne bare Odd og Rosenborg vise til mer enn 12 ”clean sheets”.

– Vi er klare for å bryte nye barrierer. I fjor hadde vi veldig bra flyt, og i en periode tenkte jeg: ”I dag er det umulig å score på oss”.

Men kun én ”clean sheet” på de siste ni seriekampene gjorde at Per Morten Kristiansens klubbrekord kun ble tangert.

– Litt kjipt, men det er noe jeg er stolt over å ha vært med på. Veldig god struktur og kampplan var avgjørende for at vi lyktes så godt. Vi var rett og slett vanskelige å slå, legger han til.

Pallesen Knudsen er samtidig full av lovord om botsjef og stoppermakker Vegard Skjerve, trønderen med klart lengst fartstid i klubben.  

– Vegard er en spiller du kan stole på, og det har vært en trygghet å ha ham ved min side. Han er ikke den mest høylytte på banen, men er veldig smart og har bra fart. Vi kompletterer hverandre, sier unggutten.

Jakter sitt første FKH-mål

Selv om han er fornøyd med debutsesongen i FKH, peker Fredrik Pallesen Knudsen på ett utviklingsmål: Han skal begynne å score. Til tross for at han rager 193 centimeter over bakken, ble det ikke nettsus forrige sesong.

– Jeg føler at jeg bør kunne score litt på dødball. I fjor var jeg litt uheldig, med redninger på strek og slikt. Jeg kommer til sjanser, men må bare begynne å omsette dem i mål. Plutselig løsner det, smiler en målsugen bergenser.

Klar for nye, tøffe dueller i 2018.

Denne artikkelen kan også leses i FKH-avisa.

Annonse fra Eliteserien: