Tilbake fra Irland

Øyvind og Christoffer studerte verdens beste spillere i Dublin.

Forsvarsspillet sto sentralt som tema da Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund tok med seg 40 utviklingstrenere fra toppklubbenes akademier til Dublin i Irland og EM for U17-landslag i begynnelsen av mai.

Fra FKH Akademiet stilte G16-trener Øyvind Hompland, G12-trener Christoffer Kydland og Keepertrener Tor Martin Hegrenes på referanseseminaret som hadde til formål å fortelle hvor lista må ligge i treningshverdagen for at norske talenter skal nærme seg de beste internasjonalt.

Som en sentral del av opplegget inngikk også det så se flere av de innledende kampene i EM-sluttspillet for U17-landslag.

Fokus på forsvarsspillet

Blant foredragsholderne fant man U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud som var tydelig på at det må vies mer fokus og tid i treningshverdagen på forsvarsspillet for unge spillere i Norge. 

– Gjennom å observere disse kampene, vil vi lettere se og forstå hvor nivået ligger på Europas beste 16-17-åringer. Når dette bildet er kjent, kan vi lage bedre og tydeligere innganger i utdanningsarbeidet fra 6 år til voksenfotballen, sier Smerud til fotballtreneren.no

C
Christoffer Kydland og Eidur Gudjohnsen fulgte Island - Russland fra sidelinjen.

Som ledd i å se oppgjørene mellom Belgia og Tsjekkia (1-1), England - Frankrike (1-1), Island - Russland (3-2) og Tyskland - Italia (1-3) fikk deltakerne  konkrete arbeidsoppgaver å jobbe med både individuelt og i grupper. 

Imponert av nivået

G16-trener Øyvind Hompland var svært fornøyd med utbyttet av det fire dager lange seminaret.

- Det er veldig matnyttig for oss å bruke konkrete kamper som kilde til læring. Da får vi både referanser på nivået de aller beste lagene i 2002-årgangen holder og kan studere kampspesifikke situasjoner. Nå var fokuset på forsvarsspillet og det var interessant å se hvordan de beste lagene og spillerne løste forsvarsjobben i de ulike situasjonene. 

Hompland var imponert, men ikke skremt, av nivået.

- Dette er mange av de beste spillerne i sitt årskull på verdensbasis, men jeg tør påstå at det skal være mulig også for spillere fra Haugalandet å bli like gode. Det er det vi strekker oss mot og derfor vi studerer de aller beste.

Seminaret i Dublin var det andre av totalt tre som Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball holder for norske utviklingstrenere i fotballforbundet og toppklubbene. Det første fant sted i Italia i slutten av april og det siste arrangeres i forbindelse med U20-VM i Polen som starter senere denne måneden. 

Annonse fra Eliteserien: