SK Sturm Graz for Dummies

Møter et av Østerrikes aller beste lag i 2. kvalifiseringsrunde.

Austria Wien. Rapid Wien. Red Bull Salzburg. Navn som alle har vært med og satt østerriksk klubbfotball på kartet i nyere tid og som har vært for lokomotivene i den østerrikske fotballen å regne.

Litt mer under radaren utenfor landets grenser har SK Sturm Graz muligens gått for menigmann, men la det ikke være noen tvil. Motstanderen FK Haugesund står ovenfor i Europa League-kvalifiseringens 2. runde er en av Østerrikes virkelige storklubber. Og en klubb med veldig fine meritter fra europacupspill de siste 40 årene.

FK Haugesund - SK Sturm Graz: kjøp billetter til hjemmekampen her.

SK Sturm Graz feirer 110-års jubileum i 2019 og kommer fra Østerrikes nest største by med nærmere 435 000 innbyggere. Klubben er i europeisk sammenheng kanskje aller mest kjent for bravadene i Champions League i 2000/2001 da man under trenerlegenden Ivica Osims ledelse like godt vant det innledende gruppespillet i møte med blant annet Monaco, Rangers og Galatasaray og siden gikk helt til gruppespill nummer to - slik turneringen var organisert den gang.

I både 2009/2010 og 2011/2012 nådde man gruppespillet i Europa League, og totalt har klubben spilt Champions League ved tre anledninger i tillegg til en lang rekke deltakelser gjennom årene i Europa League, UEFA Cup og den tidligere cupvinner-cupen.

Sturm Graz spiller i sorte hjemmedrakter og har klengenavnet 'Die Schwoazn' ('De svarte').

Motbakke i 2018/2019

På hjemmebane har man vunnet den østerrikske ligaen tre ganger, senest i 2010-2011, og ble i 2017/2018 nummer to i den hjemlige serien. Forrige sesong ble derimot beskrevet som en 'katastrofesesong' med svake sportslige resultater, treneravganger, intern uro og supportbråk - før man berget stumpene på tampen med å nå Europa League-kvalifiseringen etter seier i play off-kamper mot Rapid Wien.

Før årets sesong har klubben derfor tatt grep og inn har kommet ny trener i form av Nestor El Maestro, som sist sesong ledet CSKA Sofia til seriegull i Bulgaria, og som tidligere har de fleste av sine trenermeritter som assistenttrener i Tyskland og Østerrike.

Før denne sesongen har klubben valgt å supplere en allerede sterk sentrallinje i keeper Jörg Siebenhandl, midtstopper Dario Maresic, det defensive midtbaneankeret Ivan Ljubic og kapteinen Stefan Hierländer, med blant andre rutinerte Christoph Leitgeb fra Red Bull Salzburg og Torsten Röcher som er hentet hjem fra tyske Ingolstadt.  

Seriespillet i Østerrike starter først neste helg, men SK Sturm Graz startet fredag den offisielle sesongen med å slå USK Anif 4-1 på bortebane i den østerrikske cupen. Som del av sesongoppkjøringen har man blant annet møtt de tyske klubbene Hertha Berlin (tap) og Karlsruhe (seier). 

Tomme tribuner i returoppgjøret?

Til bortekampen i Graz 1. august har klubben blitt pålagt å spille kampen uten hjemmesupportere på tribunen som følge av publikumsbråk foregående sesong. En åpning i regelverket åpner dog for at klubben kan invitere barn under 14 år gratis på kampen. FK Haugesunds supportere blir med andre ord stilt ovenfor et svært ungdommelig hjemmepublikum i returoppgjøret. 

Blir med til Østerrike? Bestill plass på FKH-flyet.

Hjemmebanen Merkur Arena (Liebenauer Stadion) har ellers plass til 15 400 tilskuere i internasjonale kamper. Banen het en periode Arnold Schwarzenegger Stadion, til ære for regionens mest kjente ansikt, og ble opprinnelig bygget på slutten av 90-tallet.

Billetter

Billetter til hjemmekampen mot SK Sturm Graz torsdag 25. juli kjøper du ved å klikke på banneret nedenunder.

Banner

Du kan også kjøpe billetter til kampen hos Macron Store og hos Shell i Karmsundsgaten.

Annonse fra Eliteserien: