Maid 3

Akademiet sparker i gang sesongen

G17 på lørdag, G15 på søndag, FKH 2 på mandag.

Annonse:

Akademisesongen starter for alvor denne helgen med ikke mindre enn tre lag i aksjon i seriespillet. 

Akademisesongen: se terminliste for G15G17 og FKH 2

Både lørdag, søndag og mandag er det sesongåpning for henholdsvis G17, G15 og FKH 2 og for G17 starter sesongen like godt med Rogalandsderby i årets første seriekamp.

Viking i Storhallen

FK Haugesunds G17-lag åpner nemlig årets nasjonale serie mot Viking hjemme i Storhall Karmøy. Stammen i FKH-laget er den samme som forrige sesong ble norske seriemestere for G16-lag og siden spilte Skandinavisk Mesterskap i desember.

Siden den gang har Maid Memić overtatt som hovedtrener og han er klar på hva som venter spillerne denne sesongen.

- Først og fremst blir det veldig kjekt å endelig komme i gang med seriespill etter en lang oppkjøring. I tillegg blir det å møte de beste lagene i en spisset G17 Nasjonal-serie ekstra lærerikt og motiverende, både for spillere og oss trenere. 

Målsettingen til årets G17-utgave er også klar.

Målet vårt for sesongen blir primært å holde oss i divisjonen, sånn at vi får best mulig matching i kamphverdagen. Utover det ønsker vi som akademi å bli flinkere til å kontrollere kamper, både med og uten ball. Dette er noe vi har stort fokus på, samtidig som vi alltid skal framstå hardtarbeidende, energiske og spille med mye passion, sier Memić

Serieåpningen finner sted lørdag ettermiddag, i Storhall Karmøy, med avspark klokken 14.00 mot erkerivalen Viking.

Bilde 4.jpg
Maid Memić og G17 serieåpner lørdag.

G15 med søndagskamp

Også for G15 er det seriestart denne helgen. Søndag tar hovedtrener Espen Elvemo imot Bryne i Haugesund Idrettspark, og forberedelsene til oppgjøret har pågått gjennom hele vinteren.

- Det som er veldig fint for G15 denne sesongen er at vi får mange kamper både i G14 Nasjonal og G15 Nasjonal. Det vil si at alle får mange gode kamper. Vi ønsker å utvikle alle. Individuelt så ønsker vi også å utvikle den enkelte spilleren i de ferdighetene han trenger. Blant annet med tett oppfølging med video og tilpassede treninger. I tillegg ønsker vi som lag å bli bedre til å dominere kamper, spesielt med ball - men også uten.

For G15 venter et nytt seriesystem hvor man spiller regional serie på våren og siden møter lag fra hele landet etter sommeren. Elvemo ønsker systemet velkommen.

- Ambisjonen vår i år er gode prestasjoner i jevne kamper hvor vi utvikler oss som lag og guttene får trent på det de trenger for å hele tiden ta neste steg så hurtig som mulig. Med det nye seriesystemet og opplegget rundt guttene får vi trent på å håndtere vanskeligere situasjoner tidligere enn før, noe som kan utgjøre mye i det lange løp. 

FK Haugesund – Bryne i Nasjonal G15-serie har avspark klokken 13.00 i Haugesund Idrettspark søndag ettermiddag.

Lokalderby for FKH 2

Øyvind Hompland ledet G16 til seriemestertittelen forrige sesong og har i 2023 ansvaret for FKH G19 som også er FK Haugesunds rekruttlag. Sistnevnte skal spille i 4. divisjon denne sesongen og serieåpner mot Djerv 2 på Djervbanen mandag kveld.

- Vi har selvsagt som mål å rykke opp igjen til 3. divisjon, men hovedmålet vårt er å utvikle nye spillere til a-laget og det forutsetter at vi har ballen mye, er gode på gjenvinninger og at vi løper motstanderne i senk. Klarer vi det tror jeg vi vinner en del kamper og gir oss selv gode forutsetninger for å rykke opp. Det er det vi går for, og så får vi se hvor gode vi klarer å bli i løpet av sesongen. Akkurat nå er vi litt i prosess, sier Hompland før mandagens seriepremiere.

Djerv 1919 2 – FK Haugesund 2 har avspark klokken 19.00 på Djervbanen mandag.

Elvis 2.jpg
G15 med analyse før søndagens kamp mot Bryne.

En evig produksjonslinje

Ved inngangen til en ny akademisesong har utviklingssjef Sancheev Manoharan og trenerkollegaene i Kraftakademiet klart definerte utviklingsmål for 2023.

- Den overordnede målsettingen for året er å gjøre spillere klare for a-laget. Det er det alltid i et akademi og det er det vi jobber for hele tiden. Vi har en målsetting om å utvikle to spillere til a-laget hvert år og selv om vi denne sesongen har fått både Mikkel Hope og Eivind Helgeland (utlånt til Vard) opp så jobber vi selvsagt videre med å produsere flere spillere. De neste er alltid de viktigste, sier Manoharan.

Utvikler spillere for fremtidens fotball

Spillere fra denne delen av landet er tradisjonelt kjent for å utvikle både power og aggressivitet – ofte referert til som ‘Peis på’-mentalitet – men nå ønsker Kraftakademiet å bevege seg mer over på kontroll og systematikk. Målet er å kunne forutsi hvordan fotballen vil utvikle seg de neste fem årene. De spillerne som Kraftakademiet jobber med nå skal utvikles til å håndtere fotball slik den vil arte seg ikke bare her og nå, men også flere år frem i tid. 

 - Spillet i fremtiden vil kreve at spillerne er gode på begge ting. Både mentalitet og ferdigheter som gjør at de kan spille på høyest mulig nivå. Dette har vært en pågående prosess over lang tid og det neste steget vil være å utvikle oss i fase to til tre – det vil si å være mer tålmodige i angrepsspillet og ikke alltid gå på første bevegelse og gi oss selv flere pasningsmuligheter, sier Kraftakademiets utviklingssjef når han går i detalj på definerte utviklingsområder.

Forrige sesongs møte med de beste lagene fra Sverige og Danmark ble retningsgivende for kursen fremover.

- Vi så det da vi spilte skandinavisk mesterskap med G16 før jul. Da kom vi til kort på akkurat dette området, men det er vi bevisste på og selv om det tar lang tid å snu det så er alle trenerne i akademiet omforent om at dette er slik vi ønsker å spille i fremtiden.

Bilde 2.jpg
Keepertrener Tor Martin Hegrenes er klar for sesongen.

Vil diktere spillet

Å trene på å bli dyktigere på å holde på ballen i lengre tid og høyere i banen vil også innebære større risiko. I en overgangsfase vil vi det helt sikkert resultere i noen tøffe resultater på kort sikt, men utviklingssjefen er fast bestemt på at det er noe man skal stå i fordi man vet hva som venter når man har kommet seg gjennom det.

- Vi er kommet langt i presspillet vårt, men vi skal bli enda flinkere til å diktere spillet med ball på motstanderens banehalvdel. Vi så det i glimt forrige sesong, men vi skal bli enda bedre på det i alle lag denne sesongen. Det er en spennende prosess som vil gi enda bedre spillere til a-laget i fremtiden.

Målsettingen for 2023

Kraftakademiet jakter alltid best mulig matching for spillerne. Derfor ønsker man at rekruttlaget skal rykke opp igjen til 3. divisjon denne sesongen. G17 spiller allerede i den beste avdelingen i nasjonal serie og har slik sett allerede den best mulige matchingsarenaen. G15 spiller regional serie i første halvår og siden nasjonal serie etter høsten og har også en fin arena.

- For de yngste lagene handler det om utvikling, men for FKH-rekruttene har man også et mål om opprykk. Det har vi forutsetninger til med de spillerne vi har, men vi går ikke på kompromiss med utviklingsbiten, avslutter Sancheev Manoharan.

Lista for å utvikle spillere til Eliteserienivå blir stadig høyere og steget opp fra eget akademi blir større hvert eneste år. Det krever et akademi som aldri kan lene seg tilbake og tenke at man har funnet en form som fungerer. 

Et akademi både må og skal hele tiden være i utvikling.

Annonse fra Eliteserien: