En merkedag for fotballen på Haugalandet

FK Haugesund + Avaldsnes Toppfotball er sant.

Annonse:

Da er det klart. FK Haugesund og Avaldsnes Toppfotball samarbeider om damesatsingen på fotballfronten og blir allerede denne sesongen én og samme klubb. Samarbeidet ble presentert på et åpent informasjonsmøte på Haugesund Sparebank Arena torsdag ettermiddag og innebærer at FK Haugesund stiller lag i både 1. og 2. divisjon i 2024.

- Dette er en gledens dag for damefotballen på Haugalandet. Endelig slår vi våre hoser sammen og løfter i samlet flokk for at toppfotballsatsingen for damer skal ha best mulig forutsetninger på Haugalandet, sier FK Haugesunds daglige leder Martin Fauskanger. 

Fauskanger kunne presentere innholdet i den nye damesatsingen som nå samles i FK Haugesund før samarbeidsavtalen mellom FK Haugesund og Avaldsnes Toppfotball ble signert foran fremmøtte spillere, presse og supportere i NorEngros-losjen på FK Haugesunds hjemmebane.

- Vi har jobbet lenge med å få til et samarbeid i 2024, for siden formelt å bli én klubb til neste år. Samarbeidet i år innebærer at vi på tilnærmet alle områder kommer til å fremstå som én og samme klubb, men med noen teknikaliteter som gjør at det først i 2025 vil være en fullstendig og offisiell overtakelse av Avaldsnes Toppfotball.

Stor jobb som ligger til grunn

Fauskanger legger ikke skjul på at det har vært et veldig tid- og ressurskrevende arbeid som nå har ledet frem til samarbeidet.

- Et samarbeid som skal rede grunnen for en overtakelse om et år er naturlig nok både stort og komplekst. Vi har måttet gjøre noen kompromisser for å få regionens beste damelag til å virke som FK Haugesund allerede nå. Vi starter nå en ny tidsregning for damefotballen i regionen basert på kompetansen og ressursene som befinner seg i de to klubbene. Sammen blir vi veldig sterke, sier Fauskanger.

FK Haugesund gjør en betydelig økonomisk satsing i forbindelse med at regionens beste spillere nå skal samles under klubbens farger.

- Vi tar et betydelig økonomisk ansvar i forbindelse med denne satsingen. Det koster å henge med på damesiden i norsk toppfotball og vi håper regionen og næringslivet støtter opp om satsingen vi nå gjør med damene. Vi har ambisjoner på vegne hele regionen, og skal vi klare å få realisert de er vi avhengige av at man slutter opp omkring initiativet med å gjenreise damefotballen her på Haugalandet.

Balansert og bærekraftig satsing

FK Haugesund ønsker å etablere et stabilt og økonomisk bærekraftig a-lag for kvinner i 1. divisjon. 

- Nå er det viktig å få på plass en satsing som er bærekraftig. Det er vår hovedprioritet. Vi ønsker ikke at toppfotballsatsingen for damer på Haugalandet igjen skal havne i urolig økonomisk sjø, men kjennetegnes av forutsigbarhet og soliditet, sier Fauskanger.

Skryt til Toppfotball Kvinner

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, var også til stede på dagens pressekonferanse. Som øverste leder for foreningen til de tjue toppklubbene på damesiden, har hun vært viktig både som muliggjører, men også som sparringspartner.

– Hege og Toppfotball Kvinner har vært en enormt stor ressurs for oss i denne prosessen, og stått på dag og natt for å hjelpe oss med å få dette i havn, sier Martin Fauskanger.

IMG_3904.jpg
Hege Jørgensen fra Toppfotball Kvinner og FK Haugesunds daglige leder Martin Fauskanger kan konstatere at toppfotballen forener kreftene på damesiden på Haugalandet.

– Dette er en gledens dag, parerer Jørgensen med. Ikke bare for jentene på Haugalandet som nå kan drømme om å én dag bære drakta til landsdelens store flaggskip, men for hele norsk fotball. Når kreftene på dame- og herresiden forenes, og begge kjønn får like muligheter til å satse, løftes fotballen som helhet. Vi applauderer Haugesund som har fremvist både en innbitthet for å få dette i stand og en solid forankret ambisjon om å gjenreise toppfotballen på Haugalandet, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner.

Samarbeidet i essens

Samarbeidet mellom de to klubbene på hver sin side av Karmsundsbroen er en omfattende organisatorisk operasjon, men brutt ned til nøkkelpunkter innebærer det å gå fra to klubber til kun én følgende:

  • Avaldsnes Toppfotball blir i praksis en del av FK Haugesund allerede i 2024
  • FK Haugesund stiller lag i både 1. og 2. divisjon i 2024
  • FK Haugesund overtar også driften av Team Haugaland Kraft som i samarbeid med NFF, krets og sone har vært Avaldsnes' spillerutviklingstiltak på jentesiden.
  • All aktivitet og alle aktører samles på Haugesund Sparebank Arena 
  • 1. divisjonslaget i 2024 vil bestå av de beste spillerne fra de to klubbene.
  • Lagene vil være en del av FK Haugesunds daglige leders ansvarsområde og administreres både markeds- og mediemessig av FK Haugesunds administrasjon.

Samarbeidet har offisielt blitt vedtatt i de to klubbenes respektive styrer.

IMG_3891.JPG
Martin Fauskanger, Heidi Synnøve Nymann (styreleder Avaldsnes Toppfotball), Christoffer Falkeid (styreleder FK Haugesund) og Rune Lothe i forbindelse med signeringen av samarbeidsavtalen.

Sportslig apparat

Rune Lothe blir sportslig leder for damelagene i FK Haugesund, mens Monica Arnesen fortsetter som utviklingssjef. Per Øyvind Mortveit blir spillerutvikler.

Thomas Dahle blir hovedtrener for 1. divisjonslaget til FK Haugesund, mens Roger Skulstad Johannesen blir assistenttrener. Espen Skistad blir keepertrener og Sigurd Aasmundstad blir lagets fysioterapeut.

Laget i 2. divisjon vil få Martin Sverdrupsen som hovedtrener og Hellen Våge som assistenttrener.

Øvrig støtteapparat rundt lagene vil også falle på plass fremover.

Navn og klubblogo

Samarbeidet i 2024 forutsetter fra Norges Fotballforbunds side at 1. divisjonslaget denne sesongen offisielt heter Avaldsnes i forbindelse med tabeller o.l. Laget må også spille med Avaldsnes-logo på draktene.

- Fotballforbundet er klare på at det offisielle navnet i 2024 blir Avaldsnes og at laget spiller med en nøytral Avaldsnes-logo denne sesongen. Dette er en juridisk teknikalitet vi ikke kommer utenom akkurat denne sesongen, men ingen skal være i tvil om at det er FK Haugesund som er klubben man representerer, sier Fauskanger.

Draktsettet blir hvitt og blått og i FK Haugesunds egne kanaler kommer laget konsekvent til å bli omtalt som FK Haugesund.

Denne sesongen vil FK Haugesund med det være et av ti lag i førstedivisjon som ellers består av Bodø/Glimt, Viking, Hønefoss, Øvrevoll/Hosle, Tromsø, Fortuna Ålesund, KIL/Hemne, Odd og Fyllingsdalen.

FK Haugesunds damelag blir i praksis nytt andrelag, vil bestå av spillere fra begge de to klubbene og spiller også kommende sesong i 2. divisjon. 

Se samarbeidsavtalen (.pdf).

Annonse fra Eliteserien: