Gir seg etter 30 år

Jostein Grindhaug slutter i FK Haugesund.

Annonse:

En æra er over.

Det kan vanskelig sies på noen annen måte når Jostein Grindhaug annonserer at han velger å gi seg i klubben han har tjent i nesten 30 år.

-  Jostein Grindhaug har meddelt oss at han fratrer sitt arbeidsforhold på Haugesund Sparebank Arena ved årsskiftet. Bakgrunnen er at Jos mener klubben er best tjent med at det nye sports- og trenerteamet som skal lede FK Haugesund fremover får begynne med blanke ark, helt fri for påvirkning av en som fort kunne blitt oppfattet som en sjuende far i huset, sier FK Haugesunds styreleder Christoffer Falkeid.

‘Jos’ har vært selve personifiseringen på FK Haugesund helt siden oppstarten i 1993 – først som spiller gjennom mange sesonger, via jobb i markedsavdelingen og siden som klubbens hovedtrener gjennom 12 sesonger. Legg til tre år som sportssjef og man har en klubblegende som har tjent FK Haugesund gjennom tre tiår.

Trygg på etterfølgerne

Styreleder Falkeid er sikker på at FK Haugesund har landet en god trenerløsning til å overta stafettpinnen fremover.

- Det var sportslig leder Eirik Opedal som ved Josteins fratreden i høst foreslo og fikk gjennomslag i ledelse og styre for at klubben fremfor å hente en merittert midlertidig trener utenfra valgte å stole på klubbens egne krefter. Som kjent ble daværende akademisjef Sancheev Manoharan tilsatt som hovedtrener og med Paul Farstad som assistent. Samtidig iverksatte Opedal en rekrutteringsprosess som endte opp med Oskar Hrafn Thorvaldsson som ny permanent hovedtrener, samtidig som man også landet på en løsning der San og Paul tiltrer som henholdsvis assistenttrener og analytiker. Jostein er trygg på at klubben med det nye teamet som Eirik Opedal har skrudd sammen er i de beste hender, sier Falkeid.

Få, om noen, i fotball-Norge nyter større respekt og popularitet enn Jostein Grindhaug som ikke bare ledet FK Haugesund tilbake til norsk fotballs øverste nivå i 2009, men også ut i Europa ved to anledninger og til cupfinale som hovedtrener.

Jos 2010.jpg
Året er 2010 og Jostein Grindhaug jubler for sin første seier i norsk fotballs øverste divisjon. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Gjenreiste klubben

Etter flere års ørkenvandring på starten av 2000-tallet sørget Jostein Grindhaug for at Haugalandets flaggskip på fotballfronten etablerte seg som et av landets aller beste fotballag og har vært den aller viktigste bidragsyteren til at FK Haugesund i 2024 går inn i sin 15. strake sesong som Eliteserie-klubb – kun overgått av fire andre norske klubber

- Det er nesten umulig å yte Jostein full rettferdighet gjennom ord. Helt siden han ble del av den aller første spillerstallen tilbake i 1994 og frem til i dag har han vært særdeles sentral – både på og utenfor banen – først som en spiller for de store øyeblikkene og siden som en trenerkapasitet som løftet toppidrettskulturen i Haugesundsfotballen til et helt nytt nivå. Jostein er en enorm kunnskapsbank og har vist seg å håndtere mange aspekter ved den moderne trenerrollen, sier FK Haugesunds styreleder Christoffer Falkeid.

Styrelederen erkjenner at det er svært vemodig at Jostein Grindhaug nå gir seg i FK Haugesund.

- Det er klart det er en merkedag når en så sentral skikkelse velger å takke for seg. Vi er veldig mange som har veldig mye å takke Jostein for og for mange både er og vil Jostein alltid forbli «Mr. FKH». Det heter seg at det er en tid for alt, men man kjenner selvsagt på vemod når Jostein nå forlater FK Haugesund, sier Falkeid.

En mann for historiebøkene

Før sesongen 1994 meldte den da 20 år gamle Grindhaug overgang til nyetablerte FK Haugesund fra Djerv 1919, spilte til sammen 220 kamper mellom 1994 og 2007 og scoret 44 mål. Så vel det første offisielle målet i klubbens historie, mot Vedavåg i 3. divisjon i 1994, som det avgjørende opprykksmålet mot Sogndal da FK Haugesund for første gang rykket opp i norsk fotballs fornemste selskap i 1996 ble scoret av Karmøys største fotballnavn.

Som hovedtrener ledet Grindhaug i sin første sesong FK Haugesund til opprykk fra Obosligaen og de neste årene etablerte klubben seg på øvre halvdel av Eliteserie-tabellen. I 2013 ble man nummer tre – klubbens beste plassering noen gang – og året etter deltok man for første gang i Europa. Etter tre sesonger som sportssjef var Grindhaug tilbake i trenerstolen sesongen 2019 – et år som endte med cupfinale etter at man samme sesong nådde tredje kvalifiseringsrunde i Europa League hvor PSV Eindhoven til slutt ble for sterke med 1-0 sammenlagt.

Etter ytterligere tre og en halv sesong som FK Haugesunds hovedtrener valgte Grindhaug siden å fratre stillingen i september i år, hvorpå han i etterkant har fungert som rådgiver.

Annonse fra Eliteserien: