To uker i varmen

FK Haugesund er klar for årets første treningsleir.

Grytidlig onsdag morgen møttes spillere og støtteapparat på Haugesund Stadion for frokost før ferden siden gikk videre til Haugesund Lufthavn. Via Oslo skal man siden ta seg til den spanske solkysten - nærmere bestemt flyplassen i Malaga før det venter en timeslang busstur i sydgående retning til Estepona.

Der innkvarteres siden FK Haugesund på det faste treningsleirhotellet H10 Estepona Palace hvor klubben har hatt tilhold under samtlige sesongoppkjøringer de siste årene. Utstyr tilsvarende 15 stålkasser er også med - slik at man ikke skal mangle noe mens grunnlaget for sesongen 2020 legges i Spania.

Foruten å bygge opp det fysiske grunnlaget står både relasjonelle ferdigheter og det taktiske høyt på agendaen de neste 14 dagene.

Spillerne gleder seg

Torsdag morgen venter den første av i alt 11 trenings- og kampdager og Benjamin Tiedemann legger ikke skjul på at dette er noe man ser frem til i spillergruppa.

- De fleste spillere gleder seg til treningsleir. Nå har vi trent innendørs i Storhall Karmøy i flere uker, så det å komme ned på skikkelig gress og gode treningsbaner i varmen skal selvsagt bli deilig. Det kan sikkert høres kjedelig ut, men det er godt for hodet å vite at man kun trenger å konsentrere seg om å trene, spise og restituere de neste to ukene.

Dansken som sluttet seg til FK Haugesund like før seriestart i fjor har aldri vært på treningsleir i Spania med sin norske klubb og trekker også frem den sosiale biten som en sentral grunn til at det er viktig å komme seg vekk fra de vante omgivelsene her hjemme.

- Det å ligge samlet som en gruppe er utvilsomt godt for lagånden. Her hjemme går vi gjerne hver til vårt etter trening, men de neste ukene kommer vi til å være sammen hele tiden. Vi har et veldig sterkt samhold i laget og skal bruke tiden i Spania til å pleie det videre.

Der alle norske lag hver eneste vinter reiser til et og samme område rundt Marbella i Spania på initiativ fra Norsk Toppfotball som er med og finansierer oppholdene, har man ikke den samme tradisjonen for treningsleirer i Danmark.

- Danske klubber reiser ikke like ofte på treningsleir som man gjør her i Norge. Jeg har for eksempel kun vært på to treningsleire tidligere, og i Danmark ansvarer klubbene selv for finansieringen, gjennomføringen og hvor man reiser.

Helganes
Helganes - Gardermoen - Malaga. Foto: FK Haugesund

En intensiv økt pr. dag

Selv om norske lag legger treningsleirene til samme område er innholdet ofte veldig forskjellig fra klubb til klubb. Noen lag trener flere økter om dagen, både morgen og ettermiddag, mens FK Haugesund kun kjører én lang økt med høy intensitet på formiddagen.

Fredrik Pallesen Knudsen er veldig fornøyd med måten FK Haugesund organiserer treningshverdagen på i Spania.

- Vi kjører én knallhard treningsøkt der alle gir absolutt alt. Når du velger å ha flere treningsøkter i løpet av en dag kan du ikke ha samme intensitet i øktene. I FK Haugesund er vi veldig opptatt av akkurat det. At alt skal skje med høy intensitet. Resten av dagen går med til hvile og restitusjon før ny økt neste dag.

Midtstopperen trekker også frem behovet for å hvile hodet mellom slagene.

Det å ha både morgen- og ettermiddags-/kveldsøkt gjør noe med hodet ditt. Du klarer aldri å koble tilstrekkelig av siden du går rett fra trening før du legger deg og siden rett i treningsmodus igjen på morgenen. Vi har funnet en treningsformel som passer veldig bra for oss med tanke på å legge grunnlaget før en sesong.

Pallesen Knudsen har etterhvert fått mange treningsleire under beltet.

- Før du reiser gleder du deg gjerne veldig, men du vet også at når du går løs på den andre uken så begynner du å lengte hjem. Da er det fint å ha en treningskamp mot slutten av oppholdet som man kan se frem til og jobbe mot.

Faste rutiner

Spillerne runder av ankomstdagen med en enkel fysisk økt for å få flyreisen ut av bena, før Spania-regimet starter med fellesfrokost torsdag morgen og treningsøkt klokken 10 på treningsfeltet i Sotogrande. Slik løper siden dagene fremover etter samme oppskrift med utsikter til en fridag i løpet av oppholdet. Mot slutten av treningsleiren er det også planlagt en treningskamp.

Spillerne returnerer siden til Haugesund mandag 10. februar.

5. til 13. mars venter en ny treningsleir - også det i Marbella - men da med hovedfokus på treningskamper mot henholdsvis Stabæk og Marbella.

Annonse fra Eliteserien: