Lech Poznan for Dummies

Bli bedre kjent med torsdagens motstander.

Det er en klubb med stolte fotballtradisjoner som utgjør motstanden i Europa Leagues andre kvalifiseringsrunde når Lech Poznan stiller seg opp på motsatt banehalvdel på Haugesund Stadion torsdag ettermiddag. Klubben har ikke mindre enn sju polske serietitler å vise til samt to andreplasser og fem tredjeplasser fra hjemlig seriespill - hvorav den siste tredjeplassen ble innkassert foregående sesong.

Legg så til fem polske cuptitler og seks polske supercuptitler og man skjønner at torsdagens motstander er en klubb som er familiær med både sølvpuss og troféer.

Meritter i Europa

Merittene kompletteres av over 90 kamper i europacupene gjennom årenes løp, og så sent som i 2015/2016 nådde man gruppespillet i Champions League hvor man blant annet slo italienske Fiorentina 2-0 hjemme i Poznan.

Beretningen om Lech Poznan i Europa er også historien om et lag som i nyere tid har blitt slått ut av svenske AIK (12/13), litauiske Zalgiris Vilnius (13/14) og islandske Stjarnan (14/15). Polakkene har med andre ord bukket under for favorittstempelet ved en rekke anledninger de siste årene.

I første kvalifiseringsrunde av årets Europa League slo Lech Poznan komfortabelt ut makodenske Pelister med 7-0 sammenlagt etter 4-0 hjemme i Poznan og seier 3-0 i Makedonia.

Utenlandsk i sjefsstolen

Nenad Bjelica fikk i sin tid ni landskamper for Kroatia og var en omreisende spiller som gjorde karriere i både Spania, Tyskland og Østerrike, før han slo seg på trenergjerningen i 2007 - dengang i østerrikske Kärnten.

Etter opphold i en håndfull andre klubber - deriblant Austria Wien - overtok 45-åringen treneransvaret i Lech Poznan sommeren 2016 og ledet klubben til seriebronse og en tapt cupfinale i sin sålangt eneste sesong i Polen.

Kjente spillere

Sier navnet Christian Gytkjær deg noe? Selvsagt gjør det det. Storebror 'Gyt' signerte nemlig for Lech Poznan akkurat i tide til å bli registrert for spill i dobbeltoppgjøret mot FK Haugesund og lillebror Frederik og er slik sett lagets mest kjente spiller for fotballinteresserte på Haugalandet. Det mangler dog ikke på andre kjente fjes. 

Nicki Bille Nilsen hadde en kort og stormfull karriere i Rosenborg og har ad omveier endt opp i Lech Poznan etter avskjeden med norsk fotball. Som om ikke det var nok tok også midtstopperen Lasse Nielsen turen til Lech Poznan før forrige sesong og kompletterer dermed en dansk trio hos torsdagens motstander.

Billetter: Kjøp billetter til FK Haugesund - Lech Poznan på nett

Svenske Nicklas Bärkroth ble klubbens fjerde skandinaviske spiller da han signerte fra IFK Norrköping i sommer, og i klubbøkene finner man også navnet til den tidligere Strømsgodset- og Stabæk-spilleren Muhammed Keita. Keita fant seg aldri til rette i Polen og returnerte raskt til norsk fotball på diverse låneavtaler - nå senest i Vålerenga.

Foruten de skandinaviske innslagene finner man også spillere med landskamper for Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Romania, Latvia, Sveits og hjemlandet Polen i Lech Poznans tropp anno juli 2017.

Historiske navn 

De som kan sin fotballhistorie vil etter en gjennomgang av tidligere spillere som har trukket i Lech Poznan-trøya dra kjensel på opptil flere navn med både fordums og nåværende sus. Hva sies for eksempel om Robert Lewandowski som tilbragte to sesonger i klubben fra 2008 til 2010 før ferden gikk videre til Borussia Dortmund og nå Bayern München? Eller Andrzej Juskowiak som var sin tids Lewandowski på 90-tallet og hamret inn mål i både Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg og Sporting Lisboa?

Lista blir heller ikke komplett uten Miroslav Okonski - på åttitallet ansett for å være Bundesligaens beste spiller mens han tjente til livets brød i Hamburger Sportverein -  og Janusz Kupcewicz som var med og sikret Polen VM-bronse i 1982 samt Maciej Żurawski; en fryktet angrepsspiller i Celtic for cirka 10 år siden. Namedroppingen kunne fortsatt i det tilnærmet uendelige.

Hjemmebanen

Stadion Miejski sto ferdig renovert til EM-sluttspillet i Polen/Ukraina i 2012 og har i dag en kapasitet på litt over 43 000 tilskuere. Foruten tre kamper i forbindelse med avviklingen av Euro 2012 har det polske landslaget også lagt flere landskamper til Lech Poznans hjemmebane de siste årene.

Billetter

Billetter til torsdagens oppgjør mellom FK Haugesund og Lech Poznan kjøper du på nett. Du kan også kjøpe billetter hos Shell Aksdal, Shell Bygnes, Shell Karmsundsgaten, Shell Knapphus og Macron Store i Haugesund samt på stadion på kampdag. Billettluka åpner tre timer før kamp.

Avspark torsdag klokken 19.00.

Annonse fra Eliteserien: