- Selvtillit har alt å si

Ibrahima Wadji har fått tilbake troen på seg selv i Haugesund.

Han kom som benkesliter fra Molde, men behøvde kun en kamp på å markere seg i FKH-drakten. Ibrahima Wadjis debut på Haugesund Stadion ble av det minnerike slaget. Riktignok var det kun en treningskamp mot Brann, og senegaleseren hadde sin fulle hyre med å henge med på tempoet, men det skulle ikke ta mer enn 30 minutter før Wadji danset seg gjennom Brann-forsvaret og satte ballen bak Samuel Radlinger i Brann-målet. 

Noe var i gjære. Og siden har Ibrahima Wadji aldri sett seg tilbake. 

Seks mål på 13 seriekamper sist høst, hvorav flere var av det spektakulære slaget, har gjort sitt til at forventningene til 23-åringen før kommende sesong er store. Wadji har blitt en snakkis på Haugalandet.

Selv tar han forventningene med stor ro.

- Jeg er ikke opptatt av andres forventninger til meg. For meg handler det kun om at jeg ønsker å spille så godt som mulig og score mål. Gjør jeg det kommer også suksessen. 

- My confidence was shit

Det er en mann med selvtillit som snakker. En selvtillit han har fått tilbake i Haugesund.

- Alle spillere trenger selvtillit for å prestere. I Molde fikk jeg sjelden spille og selvtilliten min ble etterhvert veldig dårlig. Det var derfor enkelt for meg å takke ja til tilbudet om å bli lånt ut til FK Haugesund i fjor sommer. I ettertid er jeg veldig glad for det. Jeg er veldig lykkelig akkurat nå fordi jeg får spille og spilletid er helt avgjørende for å bli bedre. Hvis ikke stagnerer man.

Daværende trenerduo Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland ga lånespilleren fra Molde tillit med en gang. Og rendyrket han som spiss. Det kastet fort av seg.

- Jeg føler jeg har utviklet meg veldig mye siden jeg kom til FK Haugesund. Det henger nok sammen med det mentale. Her fikk jeg fort selvtilliten tilbake og i takt med at det har gått stadig bedre har den vokst seg stadig større. Den mentale biten er både viktig - og noen ganger vanskelig - for en spiller.

Ibrahima Wadji anno februar 2019 er en veldig fornøyd mann. Og enda bedre skal det snart bli. I nær fremtid kommer nemlig kona flyttende til byen. Det ser han frem til.

- Det skal bli veldig fint. Frem til nå har jeg kun fylt dagene med fotball og trening her i Haugesund. Jeg står opp. Spiser. Trener litt på egenhånd. Går på trening med laget. Spiser. Drar hjem. Og hviler. Hver eneste dag. Når kona mi kommer skal jeg bli flinkere til å gjøre andre ting.

Fra Senegal til Tyrkia

Samtalen pensler fort inn på Tyrkia.

Ibrahima Wadji har nemlig spilt der. Nærmere bestemt i 2. divisjonsklubben Gazisehir Gaziantep helt syd i Tyrkia. Som høyreving. Det ble tilsammen 30 kamper over halvannet år i Tyrkia. Og masse mat.

- He he... Jeg likte meg i tyrkisk fotball. Den er veldig annerledes enn fotballen her i Norge - både på og utenfor banen. I Tyrkia var det veldig høy intensitet og tøffe dueller de første 45 minuttene, men etter pause åpnet alltid kampene seg opp. Det var masse rom å gå i noe som passet meg veldig bra. Og så husker jeg at vi spiste mye og ofte. Det er helt sant. Vi spiste veldig mye mat i løpet av en treningsdag, sier Wadji og ler høyt.

Som tyrkiske klubber flest hadde Gazisehir Gaziantep et eget anlegg der spillerne var innkvartert. De yngste spillerne, som Ibrahima, bodde der permanent, mens de eldre spillerne kun måtte overnatte det siste døgnet før kamp. Og så var det en god dose kaos.

- Ja, det er en helt annen måte å drive en fotballklubb på enn i Norge. I Tyrkia kunne man ikke tillate seg å spille to-tre svake kamper på rad. Da ville klubben straks hente en ny spiller for å erstatte deg. Man måtte alltid være på sitt absolutt beste, hvis ikke fikk man problemer. Dessuten byttet man trenere hele tiden. Gjerne 3-4 ganger i løpet av en sesong. I Norge er man mye mer tålmodige og langt mer opptatt av langsiktig utvikling.

DSCN0117
Blir 2019-sesongen Ibrahima Wadjis endelige gjennombrudd?

Går på hver eneste trening for å bli bedre

Overgangen til norsk fotball og Molde sommeren 2017 ble derfor stor.

- Ja. Overgangen var kjempestor. Man spiller en mye mer fysisk fotball her. Det er nok den største forskjellen om vi ser til det som skjer ute på banen. Ellers liker jeg tenkningen omkring fotball her i Norge bedre. Her lærer man noe hele tiden og får anledning til å utvikle seg som spiller.

Etter et år i Molde med lite førstelagserfaring kom utlånet til FK Haugesund i fjor sommer. Et lån som siden ble til permanent overgang i vinter. Hurtigtoget satte navnetrekket sitt på en kontrakt som strekker seg ut sesongen 2021, og selv om spilleren selv bedyrer at han kun har fokus på FK Haugesund de neste tre sesongene er det liten tvil om at han allerede begynner å bli attraktiv i utlandet.

- Jeg vil bare spille. Og score mål, gjentar han. Og så får vi se hvor det fører meg. Kanskje til England. Jeg vet ikke. Akkurat nå er jeg kun opptatt av å prestere best mulig på banen. Nå går jeg på trening hver eneste dag for å bli bedre og spesielt utvikle avslutningsferdighetene mine. Ja, også har jeg jo hurtigheten min. Jeg er jo rask. Jeg er jo det.

Det kan Lokomotiv Moskva-spillerne skrive under på. I treningskampen i Marbella tidligere denne måneden hang russerne som slips etter Wadji gjennom 90 minutter. Ute av stand til å ta han igjen. Selv om han løp med ballen i bena.

Landslaget

Temabytte. Vi snakker landslagsfotball. For Senegal.

- Alle spillere har en drøm om å spille på landslaget en dag. Også jeg. Akkurat nå har Senegal veldig mange gode spillere i veldig store og gode klubber, så jeg tror nok jeg må spille i en bedre liga for å få sjansen, men jeg håper jo at jeg en dag får muligheten.

Ibrahima Wadji er på ingen måte ukjent med landslagsspill. Han har tvertimot drøssevis med landskamper på aldersbestemt nivå for hjemlandet. Og spilt Africa Cup på U20-nivå. Alt før flytten til Tyrkia. Og før det igjen - gått veien om et av Senegals beste akademier - de hvor kun de aller, aller beste får sjansen. Og innimellom alt også spilt senegalesisk førstedivisjon. For Mbour Petite-Côte FC.

Men nok fortid. Hva med fremtiden? Den umiddelbare?

- Jeg vil vinne noe og tror mulighetene for det er veldig gode her i FK Haugesund. Men vi må jobbe hardt sammen som lag for å klare det. Fysisk er spillerne i klubben på et veldig høyt nivå. Står vi sammen som lag slik FK Haugesund pleier å gjøre kan vi vinne noe allerede i år.

Det er liten tvil. Ibrahima Wadji er klar for sesongen 2019.

Veldig, veldig klar ...

Annonse fra Eliteserien: