Tilbake i grønn kategori

Norges Fotballforbund presenterte Eliteserieklubbenes regnskapstall for første halvdel av 2019.

FK Haugesund er en av sju Eliteserieklubber som oppnår beste klassifisering i Norges Fotballsforbunds presentasjon av klubbdriften for årets seks første måneder. Det innebærer at vi igjen er tilbake i grønn kategori etter å ha falt ned i gul kategori ved de to foregående rapporteringene. 

- Det er selvsagt kjekt å være tilbake i grønn kategori, men det betyr ikke at vi kan lene oss tilbake. Å drifte en fotballklubb som FK Haugesund på en forsvarlig måte krever iherdig jobbing hver eneste dag og at samarbeidspartnere og regionen er med og bidrar for at vi også skal kunne være konkurransedyktige, sier daglig leder Eirik Opedal i FK Haugesund.

Foruten FK Haugesund er også Bodø/Glimt, Mjøndalen, Molde, Odd, Sarpsborg og Strømsgodset i grønn kategori, mens de resterende klubbene i Eliteserien er plassert i gul kategori. Ingen Eliteserieklubber er plassert i den laveste kategorien; rød.

Nedgang i omsetning 

Samlet sett går klubbene i Eliteserien og Obos-ligaen ned i omsetning i første halvår 2019 sammenlignet med 2018, mens kostnadssiden samlet sett har økt noe. Totalt går norske toppklubber på herresiden ni millioner kroner i minus første halvår.

- Jeg er glad for at det ikke er noen klubber i rød kategori i Eliteserien denne perioden heller. I OBOS-ligaen er bildet mer variert, hvor noen klubber har et godt stykke igjen for å oppnå økonomiske bærekraft. Det må de rette på. I Toppserien ser vi et økende antall klubber med negativ drift. Selv om klubbene har en inntektsøkning, så må alltid driften balanseres. Klubbene kan ikke la kostnadene øke mer enn inntektene, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Seksjonsleder klubbstøtte i Norges Fotballforbund, Rune Nordhaug, ser at stadig flere klubber gjør seg avhengig av spillersalg for å få budsjettene til å balansere.

- Jeg observerer generelt at mange klubber er mer avhengig av å ha overskudd på sin spillerlogistikk enn vi har sett tidligere. Dette stiller store krav til klubbene, og gir en høyere risiko enn andre inntektselementer i en klubbøkonomi.

Se hele presentasjonen fra Norges Fotballforbund her (ekstern link).

Annonse fra Eliteserien: