Tilbake i hvitt og blått

Etter to år i Skien er Joakim Våge Nilsen tilbake i FKH.

Annonse:

Sent i februar ble det klart. Joakim Våge Nilsen var tilbake i FK Haugesund-drakten. En populær signering. Mildt sagt. FKH-publikumet hadde på ingen måte glemt den energiske stilen og de fine kvalitetene «Jokke» hadde lagt for dagen i løpet av sin første periode i klubben. Kvaliteter som førte han helt opp i landslagsdiskusjonen. Med Christian Grindheim allerede tilbake på plass, var Våge Nilsen trolig nestemann på lista over lokale spillere de fotballinteresserte på Haugalandet helst så gjøre comeback på Haugesund Stadion. I februar var det en realitet.

Vi treffer Joakim etter en trening. Han kjenner økta på kroppen.

- Jeg merker tidvis at jeg kom senere i gang med oppkjøringen enn de andre. Jeg holdt meg riktignok i gang i vinter gjennom å trene med blant annet Stord, men de trener selvsagt ikke like hardt som FKH. Muskulaturen er derfor litt sår nå i starten av sesongen, men jeg føler jeg er i rute og tror ikke jeg har mistet mye. Allerede i sesongåpningen var jeg tett på å tåle 90 minutter så jeg vil si jeg er der jeg skal og bør være.  

FKH-filosofien ligger fortsatt i bunn

To år er gått siden «Joakim» forlot FK Haugesund. Turen gikk til Skien, Odd og Dag Eilev Fagermo. Sesongene 2016 og 2017 tok han plass i bortegraderoben på Haugesund Stadion. Har FKH-fotballen endret seg på disse to årene?

- Veldig lite. Horneland var assistenten til Jos og vi spilte 4-4-2 også den gang. Filosofien med å spille direkte og skape målsjanser og trøkk på motstanderen er også den samme. Jeg vil tro det er større endring nå sammenlignet med Dempsey-perioden hvor jeg ikke var i klubben.

De to årene i Skien representerte dog noe nytt. Ikke minst på banen.

- I Odd sverger man til 4-3-3 og Dag Eilev Fagermo var veldig klar på hvordan han ville ha det. Både han og Eirik er veldig tydelige på hvordan de vil at fotball skal spilles, men det er relativt store forskjeller de to imellom. Ikke bare mtp formasjon, men også i filosofi.

Like fullt. Fotball er fotball. For en etter hvert rutinert 26-åring byr det på små problemer å tilpasse seg formasjon og spillestil og overgangen opplevdes som større når han forlot FK Haugesund for å bli Odd-spiller før 2016-sesongen, enn det har gjort etter at flyttelasset tok turen tilbake over fjellet i februar.

Trengte nye utfordringer

Men hvorfor forlate FK Haugesund i sin tid? Og hvorfor Skien?

- Jeg var klar for en forandring, forteller Joakim når han motiverer flytten til Østlandet etter 2015-sesongen.

Og forandring ble det. Ikke minst på skadefronten. Et område som voldet bømlingen mye besvær de siste sesongene i FKH. I Odd forsvant skadeplagene. Joakim fikk kontroll på lyskene som var kilde til mye plager gjennom flere år og sto sjelden eller aldri over en trening i Skien.

- Jeg har vært skadefri i halvannet år og merker ingen ting til de gamle greiene. Ørjan (FK Haugesunds fysioteraput, red. anm) og jeg har bra kontroll på det nå.

Årene utenbys har også ført mer med seg. Joakim er klar på at han er en bedre spiller nå enn da han i sin tid forlot FK Haugesund.

- Jeg har trent godt i to sesonger, blitt mer rutinert og drar ellers nytte av å være to år eldre. Så ja, jeg er en bedre spiller nå. Det skal jeg være nå som jeg er i prime time fotballalder.

Sesongstarten har sett lagoppstillingene til Horneland plassere Våge Nilsen ute på venstrekanten. På midtbanen. En rolle han er veldig fornøyd med å ha, håper å få utvikle seg i og tror han kan bli veldig god i. Et av landets mest finstemte venstrebein er som skapt for den plassen. Joakim nikker samtykkende.

Større trykk i Haugesund enn i Skien

Med referanser fra en annen Eliteserieklubb er det interessant å vite mer om forskjellene på de to klubbene han har på CVn som seniorspiller. Og på Grenland og Haugalandet.

- Om vi ser til klubbene vil jeg si det er veldig likt. Apparatene rundt spillerne er langt på vei det samme. Begge steder har man for eksempel kokker som tilbereder måltidene. Det er veldig profesjonelt begge steder – og det sportslige tilbudet vil jeg også påstå er tilnærmet identisk. Det legges godt til rette for at du skal utvikle deg som spiller begge steder med gode opplegg og ressurser rundt det sportslige apparatet.  

På et område er det dog en merkbar forskjell. Haugalendingen virker mer opptatt av FKH enn det telemarkingen virker å være av Odd.

- Det kan kanskje ha noe å gjøre med at jeg er en lokal spiller her, men jeg synes interessen rundt laget fra supportere, sponsorer og media er større her. Interessen rundt FK Haugesund synes jeg faktisk er veldig, veldig bra – noe som selvsagt inspirerer både oss spillere og de øvrige ansatte i klubben.

Lokal profil

Med Våge Nilsen på plass går FK Haugesund sesongen i møte med hele ni lokale spillere i a-stallen. Sju av de kan gjøre regning med å få spille på kampdag – og nesten like mange fra start. Betyr det å spille på et FKH med en så sterk lokal forankring noe for 26-åringen?

- Ja, jeg synes det er viktig. Det er bra for klubben og interessen rundt at vi har så mange lokale spillere i klubben, men det må ikke gå på bekostning av kvalitet. Man må gjøre seg fortjent til å få spille og skal du henge med i Eliteserien kan du ikke gå på akkord med det som kreves for å prestere på dette nivået. Nå synes jeg vi har en veldig fin miks av spillere, både med tanke på alder og bakgrunn samt ungdommelig mot og rutine.

Forventinger

Joakim er ikke sen om å be når han får i oppgave å trekke frem høydepunkter fra sin første tid i klubben. Seriebronsen. E-cup. Opprykkskampen mot Sarpsborg. Hele 2010-sesongen. Lista over oppturer er lang. Med unntak av et par sesonger på nedre halvdel av tabellen var årene fra 2007 til og med 2015 synonymt med høye topper og stabilt gode prestasjoner. Joakim tror vi er på vei dit igjen.

- Jeg bryr meg lite om resultatene i sesongoppkjøringen. Vi hadde noen svake kamper, men vi har trent veldig godt gjennom hele vinteren og kjørt veldig solide økter på treningsfeltet. Vi er akkurat der vi skal være så tidlig i sesongen, og i en Eliteserie som alltid er jevn og tett blir det viktig å stå løpet ut. Status gjøres opp i november. Da skal vi være med «oppi der».

Jokkes FKH-karriere har vært preget av mange oppturer. Nå har han kommet tilbake for å oppleve flere.

Artikkelen kan også leses i FKH-avisa.

Annonse fra Eliteserien: