Vil opp og frem

Møt den neste generasjonen FKH-spillere.

Det er mandag og dagen derpå etter tapet mot Lokomotiv Moskva. I hotellobbyen på Estepona Palace sitter tre unge gutter i FKH-tøy og oppsummerer gårsdagens kamp. Dennis, Kevin og Kristoffer er fremtiden i FK Haugesund og viktige brikker i en klubb som har som mål å ha en solid plattform med lokale spillere.

Kevin Krygård kom fra Djerv 1919 da han var 15. Dennis Horneland var like gammel da han i sin tid tok turen fra Sportsklubben Vard, og Kristoffer Gunnarshaug hadde fortsatt ikke fylt 17 da han tok steget fra den tredje av byklubbene - Haugar - i 2015. 

Møtet med de russiske seriemesterne

Noen år eldre, og en hel del erfaringer rikere, diskuterer FKH-trioen nå søndagens møte med Lokomotiv Moskvas stjernegalleri.

Dennis ble kastet inn allerede i åpningsminuttene, og gjorde siden "manns jobb" ifølge FKH-trener Jostein Grindhaug. 17-åringen ble slett ikke skremt av opplevelsen.

- Det var gøy. Det er selvsagt stort å spille mot Eder som avgjorde EM-finalen i 2016, men samtidig ble jeg ikke skremt av nivået. Jeg hadde faktisk forventet at det skulle være enda høyere. Gårsdagen var en fin erfaring som jeg tar tar med meg videre, sier Dennis.

Kristoffer som fikk en halvtime med kampaction mot den regjerende russiske seriemesteren sier seg enig.

- Det var absolutt en opplevelse, men først og fremst er jeg opptatt av erfaringen man gjør seg i møte med så gode spillere. De hadde verdensstjerner over alt - også på benken - men vi er på høyde med de i store deler av kampen og trenger ikke være misfornøyde. Jeg synes vi viste at det bor mye i dette laget, sier "Gunni".

Kevin fikk også 30 minutter mot Höwedes, Smolov, Ćorluka & Co.

- Det er jo spillere man har sett på TV i VM og Champions League og det å få en halvtime mot de gir absolutt mersmak. Ikke minst fordi jeg synes vi henger så godt med, men får smake på hvor lite som skal til for at man slipper inn mål på dette nivået. Vi gjør noen feil før det første målet og da sitter den med en gang. Dessuten ser du at de har veldig skarpe spillere som er ekstreme på å stenge rom inne i egen 16-meter oppsummerer Krygård.

Dennis bryter inn. 

-  Jeg følte kanskje at de hadde et par gir til. Smolov virket for eksempel ikke så veldig gira. Uansett produserte vi mange muligheter, men den største forskjellen i går var at de satte sjansene sine.

Kevin
Kevin Krygård

Livet på treningsleir

Både Dennis og Kristoffer har vært på treningsleir med FK Haugesund tidligere. Det kunne også Kevin ha vært, men før fjorårets treningsleir i Marbella valgte 18-åringen å prioritere skole. Denne gangen er han derimot på plass, og legger ikke skjul på at han nyter livet sammen med de øvrige spillerne.

- Det har vært noen veldig fine dager. Du bygger på samholdet i gruppa og spisser ting inn mot sesong. Det å komme ned til varmen istedet for å dra ut til Vea gjør sitt til at vi har veldig fine dager. Det er ganske enkelt veldig kjekt å være med på min første treningsleir.

At de eldre spillerne er sitt ansvar bevisst og sørger for å ta vare på unggutta gjør det hele mye enklere

- Vi er jo på en måte en egen gruppe i gruppa ettersom vi har en del ekstra oppgaver forbeholdt de ferskeste spillerne som å bære utstyr og brette tøy o.l, men Christian (Grindheim) og de eldre spillerne er veldig flinke til å sørge for at vi er en del av laget på lik linje med alle de andre. Samtidig setter de krav til oss, noe jeg setter stor pris på.  

Prestasjonspress

Føler unggutta at de har noe å bevise overfor lagkameratene og støtteapparatet? At det med toppfotball også følger et press om å levere er jo en kjent sak.

Kevin tar ordet.

- Jeg går på trening for å vise at jeg har noe her nede å gjøre. Når man er samlet på treningsleir er det lettere å befeste sin posisjon i gruppa og vinne respekt blant de eldre spillerne. Når man er ung er det naturlig at du vil vise resten hva du står for, sier angrepsspilleren.

I en fotballklubb vil det alltid være et hierarki. Som man må klatre i. Og som ung starter du alltid på bunnen. Samtidig er trioen klare på at det å vise at man er god nok er noe alle spillere føler på.

Dennis utdyper.

- Du er i en prestasjonsgruppe og må alltid prestere - uansett om du er ung eller gammel. Det kjennes kanskje litt ekstra hos unge og nye spillere, men i utgangspunktet er det ingen forskjell. Litt press er bare bra. Det handler om å prestere og da er forventningene fra andre med på å få det beste ut av hver enkelt.

Gunni
Kristoffer Gunnarshaug

Nåløyet

Veien frem til FK Haugesund og Eliteserien er lang. Fryktelig lang. Talent alene er ikke nok, og kun de færreste som drømmer om en fotballkarriere passerer nåløyet. Hvilke kvaliteter er det som gjør at akkurat Kevin, Dennis og Kristoffer står på terskelen til endelig å klare det?  

Kevin kommer fra en meget sterk sesong på FK Haugesunds rekruttlag og markerte seg tidlig som et talent utover det vanlige. Det endte med blant annet guttelandskamper for Norge.

- Jeg har alltid hatt god fotballforstålse og spisskompetanse på avslutninger. Jeg har ferdigheter i boks og er god med en mann i rygg. Jeg er også bra på å flikke og stikke folk i gjennom.

Å skryte av seg selv ligger ikke for Kristoffer Gunnarshaug. Lysluggen hører hjemme i kategorien "slepne midtbanespillere" og går noe motvillig med på å trekke frem sine fremste egenskaper som spiller.

- Jeg er en jevnt god og allsidig spiller uten skikkelig store svakheter. Jeg liker å ha ball og har gode basisferdigheter. Som midtbanespiller bør du også være en god pasningsspiller og det føler jeg at jeg er, sier "Gunni".

Dennis er kort og konsis.

- Jeg liker å se på meg selv som en ledertype med en god fot.

De som har sett Dennis Horneland i aksjon kan skrive under på begge deler. Spesielt lederbiten. Dennis har aldri vært redd for å dirigere eldre spillere, og høres godt ute på banen. Slikt ligger ikke for alle, men 17-åringen har gode gener i så måte.

Målsettinger

Spilletid i treningskamper er en ting. Hva når alvoret og kampen om poeng starter?

Kristoffer Gunnarshaug ville nesten vært garantert spilletid om han hadde blitt værende i 3. divisjonsklubben Lysekloster. Likevel valgte han å komme tilbake da FK Haugesund ville hente han hjem igjen etter kun en halv sesong nord for Bjørnafjorden.

- Målsettingen min i år er enkelt og greit å få spille. Mest mulig. For meg var det lett å ta turen tilbake fra Lysekloster da FK Haugesund ringte, og det å være en del av a-laget til FKH er en liten guttedrøm som går i oppfyllelse. Men jeg er ikke fornøyd med bare å være en del av laget. Jeg vil også spille, 

Kevin og Dennis deler målsettingen for sesongen. Spilletid. For a-laget. Og mest mulig sådan.

I tillegg har Dennis et klart mål til. Landslaget.

- Jeg vil spille meg inn på G17-landslaget. I år.

Dennis
Dennis Horneland

Fotball og utdanning

Selv om det er fotball som står i høysetet på en treningsleir slipper man ikke helt unna andre sysler. Denne mandagsformiddagen skal Dennis nemlig ha prøve. I psykologi. Og med en lærerutdannet Espen Skistad i støtteapparatet trenger man ikke bekymre seg for manglende oppfølging. Skistad er "på". Og vel så det. 

- Jeg skal være ærlig og si at skole ikke er min største lidenskap og styrke, men jeg har kommet meg gjennom det. Takket være HTG legges det veldig godt til rette for å kombinere fotball og skolegang, men jeg brenner nok mer for fotballen enn jeg gjør for skolen. Sånn er det bare.

Kristoffer er student ved siden av fotballen. På fulltid. Det går fint.

- Jeg lever litt begge tilværelser, egentlig. Foreløpig går det helt fint og for min del så har det gått greit å kombinere de to tingene. Du har jo tid nok, men i det lange løp så krever det selvsagt mye energi. Skal du gå helhjertet inn som fotballspiller tærer det etterhvert også på hodet å skulle satse tungt på studier samtidig. For meg så går det som sagt greit, men jeg skjønner de spillerne som velger å kun fokusere på fotballen, sier førsteårsstudenten. 

Sistemann av de tre, Kevin, er inne i siste år på videregående. Det er et tidspunkt hvor frafallet av lovende fotballspillere ofte er stort. De fleste fotballspillere med ambisjoner opplever plutselig at de står ved et veivalg. Skal man, om man har muligheten, gå all in på fotballen eller skal man satse på studier? Sistnevnte innebærer ofte å flytte på seg. Og begrave fotballdrømmen.  

- Jeg ser jo kompiser som stikker og studerer, men når vi har fått muligheten med a-laget til FK Haugesund og er så nærme som vi er nå så må du gripe muligheten enten ved å legge studier midlertidig på hylla eller ved å kombinere det slik som Gunni gjør. Vi får se hva som skjer, avslutter Krygård.

Vår tid med neste generasjon FKH-spillere er over. Dennis skal ha prøve. Og Kevin og Kristoffer skal ut i sola og nyte treningsleirens eneste fridag.

Men i morgen er det tilbake på jobb. På treningsfeltet. For FKH.

Annonse fra Eliteserien: