Gatelagene redder liv

FK Haugesunds Gatelag lærte livreddende førstehjelp.

Fotballsesongen til FK Haugesunds Gatelag er godt i gang, og siden tidlig i januar har spillerne vært i aksjon med to ukentlige treninger i Macron Arena - også kjent som Haugarhallen. En treningsdag starter alltid med lunsj og samvær på Haugesund Sparebank Arena før den timeslang fotballøkt venter i Sportsklubben Haugars flotte anlegg på Sakkestad.

Torsdag var det derimot lagt inn en ekstra bolk til treningen.

Førstehjelp.

Siste klubb ut

Siden 2019 har Fotballstiftelsen hatt fokus på at spillere og trenere på landets Gatelag skal kunne livreddende førstehjelp dersom behovet skulle oppstå. I fjor gjennomførte tilnærmet samtlige 28 lag som er en del av Gatelagsfamilien livredningskurs og denne uken var turen endelig kommet til FK Haugesunds spillere.

Instruktørene Jan Løkling og Tarjei Mikkelsen fra Haugesund Røde Kors sørget for å gi spillere og trenere en innføring i det grunnleggende innen førstehjelp og med det også påfyll og oppfriskning til de av spillerne og trenerne som hadde gjennomgått tilsvarende opplæring tidligere.

 Se bilder fra førstehjelpskurset.

Brannspiller reddet liv

Førstehjelpskurset ble særlig dagsaktuelt blant landets Gatelag i kjølvannet av at Branns Gatelag møtte et sammensatt sponsorlag til treningskamp i fjor vår. Etter kampen segnet en av sponsorlagets spillere livløs om med hjertestans og kun hurtig og kyndig førstehjelp fra en av Branns gatelagsspillere sørget for at mannen overlevde. 

- Vi forsøker alltid å bake inn litt ekstra i Gatelaget, så mellom lunsjen og treningen i dag hadde vi satt av rikelig med tid til dette førstehjelpskurset. Det gjør både oss trenere og spillere tryggere på eventuelle situasjoner som kan oppstå - ikke bare i forbindelse med trening og kamp, men også i hverdagen forøvrig, sier FK Haugesunds samfunnsansvarlig Leif Birkeland.

Hvert år rammes 3000 nordmenn av plutselig hjertestans og førstehjelpskursene rundt omkring i norske fotballklubber er derfor en viktig del av dugnaden for å styrke den samlede beredskapen i Norge og for å redde flere liv.

Fotballstiftelsen: les om satsingen på Gatelag i fotball-Norge

Totalt regner Fotballstiftelsen med at over 300 spillere og ledere på Gatelagene rundt omkring i norske fotballklubber har gjennomført kurset i 'Gatelagene redder liv" det siste året - hvor Røde Kors rundt omkring i det ganske land har vært kursholdere i et nasjonalt samarbeid med Fotballstiftelsen. Man har også utdannet egne kursholdere underveis i gjennomføringen av førstehjelpskursene. 

Dette er Gatelaget

Gatelaget er et tilbud for rusavhengige som er motivert for å komme ut av rusen. Målet er at spillerne skal være rusfrie over tid, oppleve fysisk og sosial mestring, stolthet og tilhørighet, samtidig som de får treningstøy, mat og omsorg. Laget er for begge kjønn fra 18 år og oppover som ønsker et tilrettelagt opplegg på dagtid for å bedre helse og kosthold.

Etter førstehjelpskurset torsdag ettermiddag var det klart for treningsøkt og med det også spissing av forberedelsene inn mot neste torsdags treningskamp - den første for året - mot Karmøys eget Gatelag.

Annonse fra Eliteserien: