Husker du disse?

FK Haugesund og Rosenborg har hatt mange felles spillere. Mange er velkjente. Andre er det ikke like lett å huske.

Annonse:

Søndag møter vi Rosenborg på Haugesund Stadion. Mye kan sies om trønderne; som at der regjernede mester, serieleder og landets mestvinnende klubb i nyere tid. Men, det er også en klubb FK Haugesund gjennom årene har utvekslet mange spillere med.

Ja, få andre klubber i norsk toppfotball kan vise til å ha hatt flere felles spillere med FK Haugesund enn nettopp Rosenborg Ballklub. Noen er viden kjente - andre mer lavprofilerte.

Fra FKH til Rosenborg

Listen over spillere som har tatt turen fra FK Haugesund til Trondheim er relativt kort. Dog eksklusiv. Alexander Søderlund rakk å spille 70 offisielle kamper for FK Haugesund og score 24 mål før turen ut i den store verden gikk via Trondheim og Lerkendal i to og en halv sesong.

Christian Gytkjær fulgte samme rute. Først 36 mål på 86 offisielle FKH-kamper før 2016-sesongen resulterte i både cup- og seriegull med søndagens motstander og siden ut i Europa.

Rekken av spillere med en fortid, dog veldig kort i FK Haugesund, før man siden skulle finne veien til Trondheim blir ikke komplett uten Morten Moldskred. Sunnmøringen skrev under for FK Haugesund før 2006-sesongen, men ble langtidsskadet kort tid etter signering, og hadde før han siden rakk å debutere satt kursen videre for Tromsø. I 2010 skulle han siden bli Rosenborg-spiller. Mer om korte FKH-karrierer og Rosenborg senere.

Steinsland
Jarle Steinsland svever høy i FKH-drakt. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix

Ung trønder på prøvespill

Jarle Steinsland var Tysvær-gutten som dro til Rosenborg som ung og lovende Vard-spiller og som ad omveier siden kom tilbake til Haugesund. Denne gang til FKH. To kamper i RBK-drakten og 46 i hvitt og blått ble til slutt fasiten før sluttstrek for karrieren på toppnivå ble satt i 2011.  

Før sesongen 2008 hadde en ung trønder ved navn Vegard Skjerve innfunnet seg på prøvespill i FK Haugesund. Den da 19 år gamle forsvarsspilleren går ofte i glemmeboka når regnskapet for "vellykkede prøvespill" gjøres opp, men overbeviste såpass at han ble tilbudt kontrakt. Og resten - ja, det er FKH-historie. 

Søndag 18. juni: kjøp billett til FK Haugesund - Rosenborg

John Pelu og Juska Savolainen har mange paraleller. Begge var utlendinger, begge spilte i Rosenborg og med en sesongs mellomrom i 2009 og 2010 hadde begge gjort FKH-spillere av seg. Felles for både svensken og finnen var også at karrierene i Haugesund ble av det lett forglemmelige slaget.

Langt større suksess gjorde Are Tronseth. Midtstopperen var en blid og omreisende fyr, men startet toppfotballkarrieren i Rosenborg (en offisiell kamp) og tilbragte siden fire solide sesonger i FKH midtsvaret mellom 2008 og 2011. 

Steinar Lein debuterte for Rosenborg mot Bodø/Glimt en mai-dag i 1997 og fikk sin siste opptreden i RBK i oktober året etter. Ikke lenge etter var han, som så mange andre spillere etter han å finne på lagbildet til FK Haugesund. Lein tok etter fire sesonger i blått og hvitt siden turen til SK Vard.

Ranheim-triangelet

Husker du Ole Kristian Kråkmo? Forsvarsspilleren som tilbragte 2011-sesongen i FKH før han siden gjorde Ranheim-spiller av seg? Uansett om svaret er ja eller nei så er det likefullt et faktum at han var et produkt av Rosenborg-skolen etter å ha tilhørt ungdomsavdelingen på Lerkendal i starten av karrieren.

Med det har Kråkmo også en del til felles med Tom Erik Nordberg. Den nåværende Levanger-spilleren tilbragte deler av 2011-sesongen på lån i FKH fra Rosenborg, men nøyde seg med et kort opphold før han til 2012-sesongen gjorde Bodø/Glimt-spiller av seg.

sy6af3db
Tom Erik Nordberg i aksjon mot Strømsgodset. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .

"Keiseren"

Christian Sæther Moen hadde tilnavnene Cæsar og Keiseren og kom til FK Haugesund som en ung og lovende angriper i 2006. Fra Rosenborg selvfølgelig. En kneskade skulle dog sette en stopper for karrieren til den da 22 år gamle trønderen, selv om han siden skulle gjøre flere forsøk på å returnere til toppfotballen i Ranheim.

Er du fortsatt ikke lei av triangelet Rosenborg - Ranheim - FK Haugesund er det på tide å børste støv av Ivar Arnljot Sandvik. En no-nonsense midtstopper som også fikk mye av karrieren ødelagt av skader. Ad omveier hadde han tatt turen til Sild City fra ungdomsavdelingen i Rosenborg før 2006-sesongen, før knærne sa stopp etter kun et år i FKH. Sandvik gjorde siden comeback og spilte for flere av klubbene i hjemtraktene - deriblant Ranheim. 

Utlånt fra RBK til FKH ble i sin tid også Andreas Nordvik. Den nåværende Esbjerg-spilleren har vært en farende fant, men tilbragte deler av 2007 på utlån til den daværende Adecco-klubben FK Haugesund. 

Nesten-signeringen Dahlum

Helt til slutt kan man heller ikke unnlate å nevne Tore Andre Dahlum. Sørlendingen skulle bli FKH-spiller, trodde man, men ombestemte seg i siste liten og satte i stedet kurs for gresk fotball og Skoda Xanthi. Dahlum tilbragte like godt to perioder i RBK, men huskes kun av de færreste for sin korte nesten-sejour i Haugesund.

Har man glemt noen da? Sikkert. Uansett har neppe den siste spilleren med fortid i RBK gjort entre i FKH - ei heller vice versa.

Billetter

Søndag 18. juni er det på ny duket for oppgjør mot Rosenborg. Billetter til oppgjøret på Haugesund Stadion kjøper du på nett, eller hos Shell Aksdal, Shell Bygnes, Shell Karmsundsgaten, Shell Knapphus og Macron Store i Haugesund. Du kan også kjøpe billett på stadion på kampdag.

Annonse fra Eliteserien: