Legger opp

Helge Sandvik legger keeperhanskene på hylla etter sesongslutt.

Sesongen 2021 blir den siste på toppnivå for Helge Sandvik. Det er klart etter at 31-åringen onsdag annonserte at han legger opp etter årets sesong.

 - Det er totalsituasjonen bestående av mye som gjør at timingen er riktig nå.

Det innebærer at Helge Sandvik stanser på seks sesonger og, så langt, 92 offisielle kamper som FK Haugesund-keeper. I tillegg kan Risøy-gutten også se tilbake på et kort låneopphold i FK Haugesund i 2011, mange sesonger som sisteskanse i Vard og et kort opphold i Aalesunds FK hvor han fikk én opptreden for sunnmøringene. I Eliteserien. Mot FK Haugesund.

- Høydepunktet i karrieren kom i 2019 da jeg ble ny førstekeeper etter PK og det endelig ble min tur til å skinne. Det gikk relativt bra og i løpet av den sesongen fikk jeg mange enkeltkamper som står igjen som de største øyeblikkene med europacup både på stadion og borte – spesielt mot PSV – og selvsagt cupfinalen samme år som både står igjen som det største høydepunktet og den største skuffelsen – i en og samme kamp.

Når fløyta går for full tid i sesongens siste kamp, hjemme mot Molde den 12. desember, er det derimot slutt, og det aller første som venter er pappapermisjon.

-  Jeg skal ut i en kort pappapermisjon frem til midten av mai og gleder meg til å teste ut den tilværelsen.

Jobbet med barn og unge

Siden er det duket for en ny tilværelse med jobb og ordinære arbeidsdager etter mange sesonger som fulltids fotballspiller.

- Jeg er vel det man kan kalle en halvstudert røver, men har jobbet mye med barn og ungdom tidligere før jeg ble FKH-spiller. Jeg har en del erfaring med å jobbe med mennesker og så tror jeg at mange av egenskapene som har vært med å gjøre meg til en Eliteseriekeeper er verdifulle også andre steder i arbeidslivet. Det har krevd mye viljestyrke, disiplin og dedikasjon – samt at jeg tar med meg lederegenskaper fra garderoben og den sterke mentaliteten som alltid må ligge i bunnen hos en fotballkeeper på toppnivå.

NTB_PYLHSkhIYMI.jpg
Cupfinalen 2019. Det største høydepunktet og den største skuffelsen. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB

Som for de fleste fotballspillere er det trolig hverdagen som fotballspiller Sandvik kommer til å savne mest.

- Jeg tror at det vil være todelt. På den ene siden har du livet i garderoben, kameratskapet, kortspill, tull og tøys og alt det som følger med innad i et lag, og så kommer jeg til å savne selve kampdagen hvor du går hele dagen og kjenner at det kribler i påvente av avspark og det å spille foran fansen. 

Og så har man de tingene man bare ser frem til å slippe fremover.

- Av de tingene jeg kommer til å savne minst er trolig november- og desember-øktene på Haugebanen i null grader, sidevind og regn. 

Neppe snarlig comeback

Noen snarlig retur til fotballmanesjen og spill i lavere divisjoner straks det nærmer seg seriestart og desperate klubbtrenere er i beit for en målvakt virker ikke sannsynlig.

- Nå vil jeg ha litt fri og fokusere på andre ting enn fotballen, men man skal aldri si aldri. En eller annen gang – på et eller annet nivå – ser jeg for meg at jeg skal inn og bidra innen fotballen igjen, men nå skal jeg prioritere litt andre ting fremover. 

Sportslig leder Eirik Opedal er full av lovord om Helge Sandviks bidrag i FK Haugesund de siste sesongene.

-Helge var nok mye viktigere enn folk var klar over også da han var andrevalg bak PK. Han bidro til sterk konkurranse hver eneste dag og ga oss veldig god dekning på keeperplass i de årene. Etter tålmodig venting grep han muligheten med begge hender da muligheten endelig kom i 2019 og ble et udiskutabelt førstevalg. Jeg er veldig glad for at Helge fikk vist verden hvilken god keeper han faktisk er, sier Eirik Opedal.

Annonse fra Eliteserien: