IMG_8639

Med fokus på utdanning

HVL på besøk hos FK Haugesund.

Annonse:

En fotballkarriere er kort og for mange fotballspillere er det viktig å ta et utdanningsløp parallelt med karrieren ute på banen for å ha noe å falle tilbake på den dagen man legger fotballskoene på hylla.

I begynnelsen av april stilte Høgskulen på Vestlandet (HVL) mann- og kvinnesterke opp på Haugesund Sparebank Arena for å orientere FK Haugesunds spillere om hvilke utdanningsmuligheter som byr seg på høgskolen. En høgskole som forøvrig har som mål å snart bli universitet og som har campuser henholdsvis på Stord, i Bergen, i Sogndal og i Førde i tillegg til Haugesund.

Kombinere fotball og studier

Samfunnskontakt Frank Kongshavn ved HVL i Haugesund gikk sammen med kollegaene fra HVL  detaljert til verks i presentasjonen av både studietilbud, hva det vil si å være student og hvordan det vil kunne la seg kombinere med en hverdag som fotballspiller.

Og det var en lydhør og nysgjerrig samling med spillere som var på plass i Norengros-losjen.

IMG_8627.JPG
I begynnelsen av april presenterte HVL regionens utdanningsmuligheter for FK Haugesunds spillere.

- Det er et sterkt ønske hos oss om å bygge opp om byens stolthet FK Haugesund. Det er viktig å synliggjøre de mulighetene regionen har og det skal i hvert fall ikke være sånn at man ikke velger FK Haugesund fordi man ikke tror det er mulig å studere her mens man spiller fotball. Det er en viktig myte å få avlivet, sier Frank Kongshavn fra HVL.

Høgskulen på Vestlandet tilbyr i dag utdanning innen helse- og sosialvitenskap, maritim utdanning, idrett og folkehelse, ingeniør- og teknologiutdanning, lærer og barnehagelærer, kunstfag, friluftsliv og reiseliv, natur og klima, samfunn, sosiologi og historie og økonomi og ledelse.Høgskulen tilbyr også masterprogram, videreutdanning og kurs samt Ph.d.-utdanning.

To regionsbyggere

Frank Kongshavn ser også store samarbeidsmuligheter mellom HVL og FK Haugesund.

- Vi har et gjensidig utbytte av å inngå en samarbeidsavtale så denne seansen her er det første steget mot det. Det er flere områder vi kan samarbeide på - fra arrangementer til kompetanseheving hvor HVL bidrar inn mot FK Haugesund og vice versa, sier høgskulens samfunnskontakt 

Samfunnsansvarlig Leif Birkeland i FK Haugesund er opptatt av ansvaret man som klubb har overfor spillerne med tanke på å legge til rette for utdanning.

- Både HVL og FK Haugesund er regionsbyggere. De har vi ikke for mange av så da er det viktig å spille hverandre gode, men vi har også et ansvar som klubb med å ta vare på spillerne våre, slik at de er rustet for livet uansett om spillerkarrieren tar de til himmels eller om den plutselig tar slutt pga en skade. Derfor ønsker vi å legge til rette for spillerne som vil ha noe å falle tilbake på - noe vi ser på som et viktig oppdrag for en fotballklubb på toppnivå i 2024, sier Birkeland.

IMG_8664.JPG
Førsteamanuensis Astrid Fjell ved HVL presenterte utdanningstilbudet ved Høgskulen.

'Sport science'-muligheter

Både HVL og FK Haugesund har det til felles at mye av kjerneaktiviteten deres retter seg mot unge voksne. Det gir en rekke fellespunkter hvor de to aktørene kan møtes og samarbeide - gjerne inn mot de samme menneskene.

- De som jobber faglig og vitenskapelig hos oss kommer til å strekke seg langt for å legge til rette for at spillere som ønsker det skal kunne ta utdanning hos oss. I tillegg ser vi for oss et eller flere felles arrangementer i året siden vi har mange krysningspunkter. FK Haugesund er dessuten en døråpner til partnernettverket sitt hvor vi kan få innpass, sier Kongshavn.

Som en kompetansebedrift kan HVL også bidra til utvikling i FK Haugesund - ikke minst i profesjonaliseringen av klubbdriften når det kommer til forskning, medisin og trening. 

- Jeg tenker at vi har et stort og ubleket lerret innen 'sport science' hvor HVL er en instans det er ønskelig samarbeide med i test- og målingssammenheng. Der har du kanskje det aller mest spennende samarbeidsscenariet hvor vi kan hente ut marginer i treningssammenheng - hele veien fra seniornivå og nedover i akademiet vårt, supplerer Leif Birkeland i FK Haugesund.

IMG_8655.JPG
I FK Haugesund er mange spillere enten på terskelen til eller godt i gang med studier ved siden av fotballen.

16.500 studenter

Høgskulen på Vestlandet er en av de største utdanningsinstitusjonane i landet, med om lag 16.500 studenter fordelt på de ulik campusene. I Haugesund er det vel 1400 studenter ved HVL.  

Leif Birkeland er tydelig på betydningen for FK Haugesund av å ha et godt utdanningstilbud i regionen.

- Det er viktig for den enkelte spiller som ønsker å ta en utdannelse å ha muligheten til det og det er viktig for oss som klubb mtp å være attraktive inn mot spillere. Ikke minst på damesiden der spillerne ikke kan leve fulltid av fotballen og ofte har studier som førsteprioritet når de er ferdig på videregående skole. Å kunne holde på og lokke spillere til oss er derfor en viktig bit av det - i tillegg til andre ting som er med og gjør Haugesund attraktivt som sted.

Les mer om Høgskulen på Vestlandet.

Annonse fra Eliteserien: