Seier og tap i Stavanger

Dawit matchvinner da FKH slo Viking.

Lørdag formiddag ble årets U-20 turnering sparket i gang da Viking og FK Haugesund sine unge rekrutter møttes til dyst i Stavanger. Dessuten var de to klubbenes respektive G16-lag også i aksjon samme sted.

Slik gikk det.

I et strålende solskinn var det bortelaget fra Haugesund som startet U20-kampen best og kunne gått opp i ledelsen da Vegard Hagen sin avslutning fra kort hold ble blokkert av en Vikingspiller. I stedet var det hjemmelaget Viking som tok føringen etter 27 minutter

Bortelaget brukte til gjengjeld ikke lang tid før de svarte på tiltale. Thor Ødegård la ballen i støtte til Sander Fenstad som slo et presist innlegg som Mathias Dahl Aastvedt siden headet vakkert i krysset fra 8 meter.

Etter dette tok Viking gradvis over banespillet, og skapte et par store muligheter på sin venstre side, uten at det ga uttelling i målprotokollen. 1-1 sto seg dermed til pause i en omgang hvor banespillet var jevnt, men hjemmelaget hadde de største sjansene

Bølget frem og tilbake

2. omgang ble 45 nye minutter hvor kampen bølget frem og tilbake. FK Haugesund skapte  noen enorme sjanser på dødball, mens Viking fortsatte å skape farligheter på sin venstreside, uten at det ble nettkjenning.

I kampens 94. minutt falt avgjørelsen som sikret FKH-seier da Mathias Dahl Aastvedt satte på turboen, passerte sin motspiller og slo ballen langs bakken inn i feltet hvor Dawit Andom kom fra blindsiden til forsvaret og trillet ballen i mål, til stor jubel fra de tilreisende haugalandingene.

Kort tid etter blåste dommeren av og bortelaget kunne juble etter en sterk prestasjon og prestisjetung seier i Stavanger

Spillere i god fysisk form

Fornøyde med resultatet var naturlig nok også FKH-trenerne

- I dag er vi gode i store perioder og er sammen med et solid Viking-lag med på å gjøre dette til en jevn og kvalitetsmessig god ungdomskamp. Vi forsvarer oss godt når vi ligger i etablert forsvar og når vi har ballen gjør vi ofte kloke og fornuftige valg. Ellers virker de aller fleste spillerne til å være i god fysisk tilstand, så jobben som er blitt lagt ned av spillerne på vårparten av denne spesielle sesongen ser ut til å være solid. 

Daniel Normann har hatt et sterkt fotballår i 2020 og trekkes nok en gang frem som en av FKHs beste spillere i Stavanger.

- Daniel er en spiller som etter et trøblete fjorår, har tatt enorme steg på sin utviklingsstige, og han er en dominerende figur på banen i fra sin midtbaneposisjon mot Viking. Også Jonas (Skjerven Valland) sprer trygghet med sine lederegenskaper og har noen forsvaraksjoner i form av viktige blokkeringer som er på høyt, høyt nivå. På venstresiden skaper Mathias (Aastvedt Dahl) mye og er i tillegg matchavgjørende med både mål og assist. 

Kampfakta

Viking G19 – FK Haugesund G19 (1-1) 1-2

1-0 27. min. Ali Memed 

1-1 31. min. Mathias Dahl Aastvedt 

1-2 94. min. Dawit Andom 

FK Haugesund: Frank Stople, Thor Ødegård, Leander Reigstad, Jonas Braseth, Jonas Valland, Mathias Dahl Aastvedt, Eivind Helgeland, Dreni Morina, Daniel Normann, Vegard Hagen, Sander Fenstad

Benytte innbyttere: Andre Hovland Lønning, Dawit Andom, Jørgen Jakobsen


Se høydepunktene fra 2-1 seieren.

Jevnt oppgjør også for G16

G16-laget fikk en verst tenkelig start i sitt møte med Viking. Kampen var ikke mange sekundene gammel før en Vikingspiller prøvde lykken fra 60 meter og ballen lå i nettet bak en forfjamset FK Haugesund-keeper Sander Østraat (Stord). En verst tenkelig start. 

FK Haugesund brukte imidlertid ikke lang tid på å riste av seg skuffelsen. Etter et kvarter kom Mads Solberg Johannesen (Djerv 1919) på et av sine dribleraid, og fant Mathias Tjoland (Vedavåg) som la i støtte til Martin Alvsaker (Stord IL). Alvsaker banket dernest ballen i mål fra 12 meter.

Etter utlikningen bølget kampen frem og tilbake før Viking fant frem vinneroppskriften fra forrige ukes oppgjør i Haugeusund Idrettspark og slo et presist innlegg på bakre stolpe der en spiller i blå trøye siden dukket opp og headet ballen i mål fra skrått hold.

Like etter ble det på ny balanse i regnskapet da Mathias Tjoland var våken og snappet opp et dårlig tilbakespill før han siden var iskald i avslutningsøyeblikket alene med keeper. 2-2 ble også pauseresultatet.

FKH opp i ledelsen etter pause

Andre omgang starter med et solid press fra FK Haugesund og Mathias Tjoland var nok en gang er frampå og hamret ballen opp i nettaket fra kort hold. Ledelsen holdt dessverre ikke lenge og 3-3 var et faktum da en Vikingspiller plasserte ballen med kraft og presisjon i korthjørnet fra 16-meter.

I kampens sluttfase bølget spillet frem og tilbake og mens FK Haugesund fikk to mål underkjent av dommerne, til stor fortvilelse for de hvitkledde, var det til slutt en Vikingspiller som kom seg fri, rundet keeper og trillet ballen i det tomme målet. Dermed stakk Viking av med seieren i en tett batalje i Jåttåvågen.

Tjoland
Mathias Tjoland med to scoringer i Stavanger.

FK Haugesunds G16-trener Øivind Hompland fant mye positivt å ta med seg fra oppgjøret.

- Ja, det var mye positivt å ta med seg. Jeg syns vi var mye bedre i bearbeidingen enn sist helg og spilte med større selvtillit og mot når vi hadde ballen. Det skal både forsvarsfirer og de sentrale midtbanespillerne ha stor honnør for. Defensivt slipper vi ikke til så altfor mange sjanser, men vi blir periodevis litt for dårlige i 1 mot 1 dueller defensivt. Det virker som vi mangler litt ærgjerrighet i denne fasen av spillet, så dette er noe vi kommer til å ha et ekstra fokus på i tiden fremover.

Veabuen Mathias Tjoland scoret to og høster da også mye skryt fra trenerhold.

- Mathias er en av flere spillere i vårt system som har jobbet vanvittig bra på treningsfeltet i lang tid. Mads Solberg Johannesen (Djerv 1919) og Martin Alvsaker (Stord) skaper også mye problemer for Viking-forsvaret. Fra sin kantposisjon har Martin en stor første omgang hvor han er han flink til å finne gode posisjoner og bruke sine kreative ferdigheter til å skape målsjanser. I tillegg til et mål og assist gjør han også en god defensiv jobb så lenge kreftene holder. Ellers var det gøy å se 2006-modell Mathias Myklebust i aksjon mot to år eldre Vikinger. Han løste sin venstre kantrolle på en fin måte og var trygg og lur de gangene han var involvert, sier Hompland etter kampen i Stavanger.

Kampfakta

Viking G16 – FK Haugesund G16 (2-2) 4-3

1-0 Viking 

1-1 Martin Alvsaker (Stord IL)

2-1 Viking

2-2 Mathias Tjoland (Vedavåg)

2-3 Mathias Tjoland (Vedavåg)

3-3 Viking

4-3 Viking

FK Haugesund: Sander Østraat (Stord IL), Brage Nielser (Stord IL), Benjamin Bygnes (Kopervik IL), Tobias Innbjo (SK Vard), Donat Morina (SK Vard), Anders Bondhus (SK Vard), Martin Alvsaker (Stord IL), Albert Sjo Hystad (Stord IL), Sander Vold (Bømlo IL), Mads Solberg Johannesen (Djerv 1919), Mathias Tjoland (Vedavåg).

Benyttede innbyttere: Mathias Myklebust (SK Haugar)

Annonse fra Eliteserien: