Akademiet med landslagsspillere i alle aldersklasser

FK Haugesunds utviklingsavdeling har aldri produsert flere landslagsspillere enn den gjør nå.

Selv om FK Haugesund gjennom årenes løp alltid har utviklet spillere som har gjort seg gjeldende også på aldersbestemte landslag, har Kraftakademiet aldri vært i en bedre situasjon i så måte enn nå. I løpet av våren har FK Haugesunds vært representert med spillere i forbindelse med uttak til samtlige aldersbestemte landslag - fra G14 og opp til G20. Og med unntak av Christos Zafeiris som er kaptein på det norske G19-landslaget er samtlige spillere lokalt utviklet.

Ti spillere med flagget på brystet

Keeper Frank Stople fra Ølen har lenge vært en del av aldersbestemte landslag og var senest i aksjon med flagget på brystet sist U20-landslaget var samlet i forbindelse med møtet med Italia tidligere i vår.  

Christos Zafeiris er på sin side kaptein på det norske G19-landslaget og kom til FK Haugesund fra Grorud IL i vinter etter lenge å ha tjenestegjort for norske landslag opp gjennom årsklassene i sine tidligere klubber.

Zafeiris er sammen med Vegard Solheim to a-lagsspillere som bruker landslagspausen til representasjonsoppgaver for Norge. 17 år gamle Solheim fra Tysvær er nemlig innkalt til det norske G18-landslaget som møter Tsjekkia, Portugal og Sør-Korea i turneringen Lisboa International i Portugal i disse dager. Med der er også ytterligere én FK Haugesund-spiller, Jonas Skjerven Valland fra Stord, som denne sesongen er utlånt til Sportsklubben Vard.

Ekrene.jpg
Andreas Ekrene har tatt steget opp på det norske G17-landslaget denne våren.

Lørdag møtte norske G17-landslaget England i den første av to landskamper på spansk jord, og på det norske laget fant man Andreas Nordentoft Ekrene fra Sveio, til daglig hjemmehørende på FK Haugesunds rekruttlag. Torsdag møter Norge USA i kamp nummer to.

Equinors talentskole samler i slutten av juni landets største talenter til samling i Porsgrunn og på det norske G16-landslaget som møtes til samlingen finner man ikke mindre enn tre (!) spillere hjemmehørende i FK Haugesund. Troy Engseth Nyhammer, Mikkel Hope og Almar Grindhaug er alle del av det norske landslaget i denne årsklassen.

Pål Engseth Lie fra Bømlo kommer på sin side rett fra landslagsspill med Norge G15 i Torneo Delle Nazioni for så å dra videre til talentsamlingen med det norske landslaget om vel to uker.

Porsgrunn blir også tilholdssted for Einar Fauskanger. Sisteskansen anses som et av landets aller største keepertalenter i sin årsklasse og er innkalt til talentleiren som en del av det norske G14-landslaget etter at han som flere av de ovennevnte har vakt nasjonal interesse i løpet av våren.

San.jpeg
FK Haugesunds utviklingssjef Sancheev Manoharan.

Stolt utviklingssjef

Med det har FK Haugesund spillere på samtlige aldersbestemte landslag - for første gang i klubbens historie. En stor fjær i hatten til både moderklubbene rundt omkring på Haugalandet og i Sunnhordland, til spillerne selv og til trenerne i Kraftakademiet.

Utviklingssjef Sancheev Manoharan legger ikke skjul på at det betyr mye for han og kollegaene å se at arbeidet gir resultater.

- Vi er utrolig stolte av de ti unge spillerne som er der ute og representerer FK Haugesund på ulike baner rundt omkring i Fotball-Europa, men vi vet også at det er et langt og møysommelig arbeide som ligger til grunn. Det er vi innstilt på å videreføre og vi jobber derfor hardt hver eneste dag med spillerne for at de skal komme enda nærmere drømmene de har som fotballspillere.

Manoharan og trenerkollegaene i akademiet drar veksler på kulturen som norske fotballspillere tar med seg fra skolesystemet. En stor fordel i arbeidet med å utvikle spillere i følge den danske utviklingssjefen.

- Spillerne i Kraftakademiet skal være både gode mennesker og gode fotballspillere. For oss er det utrolig viktig at vi jobber målrettet med læringskultur og bruker de fordelene det har å være en del av et sterkt skolesystem i Norge til vår fordel. Vi vil utvikle reflekterte unge mennesker og fotballspillere som har en stor fotballforståelse, sier utviklingssjef i Kraftakademiet Sancheev Manoharan.

Fremtidens FKH-spillere skapes nå

Det overordnede målet med talentutvikling er å skape fremtidige spillere til FK Haugesunds a-lag - og gjerne også enda større arenaer. Men det som var godt nok i går er ikke nødvendigvis det i morgen. Til det utvikler fotballen som for mye - hele tiden. Og Kraftakademiet ønsker å lede an i utviklingen. Ikke minst av hensyn til bærekraften i FK Haugesund. Klubben er ikke i posisjon til å kjøpe de beste spillerne. Men den kan være med og utvikle de.

- Det er viktig for oss som klubb at vi skaper fotballspillere både til FK Haugesund og til det store utland - og det er vår klare overbevisning at spillet i seg selv både blir hurtigere og mer komplekst. Det skal de unge spillerne utdannes til å håndtere.

Annonse fra Eliteserien: