Tar trenerutdannelse

Eirik Mæland fylte nylig 28 år. I ti av de har han vært FKH-spiller og ber du spillere og trenere i Fotball-Norge om å beskrive bømlingen med kun et ord vil trolig «fotballklok» sitte løst hos de fleste. Den sortens fotballklok som ofte gjør veien fra spiller til trener kort etter endt fotballkarriere.

Mæland selv er ikke avvisende til tanken. Tvert imot har han allerede begynt å sko seg med tanke på å en dag innta treningsfeltet i coachingjakke.

Jeg er usikker på om jeg er tilstrekkelig koko i hodet til å kunne bli fotballtrener.

— Eirik Mæland

Sist helg fullførte nemlig Mæland UEFA B-lisens-trenerutdannelsen – en trenerutdanning som bygger videre på C-lisensen og som har særlig hovedvekt på at deltakerne skal kunne analysere, forstå og utnytte læringsmomenter i fotball og legge opp til hensiktsmessige treningsaktiviteter.

- B-lisensen er nok den siste trenerutdanningen i hierarkiet jeg kan gjennomføre parallelt med å være spiller. Skal jeg gå videre vil det være for tidkrevende å kombinere programmet som leder frem til en UEFA A-lisens med egen treningshverdag på toppnivå, så det blir i så fall noe som må vente til jeg har lagt støvlene på hylla, sier Mæland om utsiktene til å bygge videre på trenerutdannelsen.

Trenerutdannelse i tre deler

B-lisenskurset består av tre deler. Først gjennomfører man et ukeslangt kurs med hovedvekt på praksis hvor man skal i aksjon på treningsfeltet nesten hver dag. Fokus ligger på organisering og ledelse av spilløvelser samt veiledning ut fra spill- og ferdighetsmomenter. I tillegg fylles uken med gruppearbeid, forelesninger og diskusjoner.

De påfølgende 2-3 månedene jobber man selvstendig med en skriftlig oppgave hvor formålet er å jobbe med sentrale spørsmål innen fotballen. I kjølvannet av denne har man siden en ny samling med hovedvekt på praksis hvor det jobbes med utviklingsmål som man fikk tildelt ved starten av kurset.

Det var denne siste sekvensen Eirik Mæland unnagjorde i forrige uke og som er siste etappe før man får godkjenning og autorisasjon som UEFA B-lisens-trener.

Trener i utviklingsavdelingen i FKH

Bømlingen har gjennom lengre tid vært med og ledet treningsøkter for FKH-teams G16-lag når tiden har tillatt det.

- Det som appellerer til meg med trenerfaget er det å jobbe med utvikling og det å få til noe sammen. Dette er interessante aspekt også på andre områder i livet, men det er nå engang fotball jeg driver med så det er naturlig for meg å ville bidra til dette på nettopp den arenaen. Dessuten er det viktig for meg med påfyll. Jeg orker ikke bare å sitte hjemme og se i veggen etter trening.

Ambisjoner

Mæland har ikke satt seg noe konkret mål som trener.

- Jeg tenker det blir feil å ha en veldig klar idé om hvor og på hvilket nivå jeg skal bli trener. Erfaringene viser at det er mange tilfeldigheter involvert i veivalgene til en fotballtrener, og det er ikke engang sikkert at jeg velger å følge det sporet om muligheten skulle by seg. Det er mye annet jeg kunne tenke meg å gjøre utenfor fotballen, sier den økonomiutdannende 28-åringen.

FKH-spilleren har en klar idé om hva som kjennetegner en god fotballtrener. Det handler mindre om filosofi og mer om egenskaper.

Tanken på å kunne utvikle noe er det mest interessante med trenerfaget.

— Eirik Mæland

- Man må selvsagt være faglig sterk. Hvis ikke blir man fort avslørt. Dessuten må man være menneskekjenner og ha god sosial intelligens for å kunne håndtere alle ulike individ og personligheter i en spillergruppe. Norske spillere stiller for eksempel spørsmål i langt større grad enn utlendingene som ofte er mer autoritetstro og har lettere for å gjøre som de blir fortalt. Da må man som trener kunne balansere tilnærmingen til ulike mentaliteter, sier Mæland.

Ko-ko

Selv om trenere kommer med forskjellige lederstiler, og det er positive og negative sider hos alle, er det en ting som Mæland har merket seg er et fellestrekk ved suksessfulle trenere.

- Misforstå meg rett, men de dyktigste fotballtrenerne er gjerne «rimelig koko i hodet». Med det mener jeg at de tenker fotball 24 timer i døgnet – sju dager i uka – og går 110% inn for oppgaven. De gjør ingen ting delvis og stort sett alt annet av interesseområder – dersom man har noen - må vike. Det er nok min største utfordring med tanke på en fremtidig trenerkarriere på høyt nivå. Jeg er usikker på om jeg vil kunne være endimensjonal nok til ikke å ville holde på med veldig mye annet som jeg også interesser meg for, sier en oppriktig Mæland.

På panseret

Er det mulig Mæland vil forsøke å undergrave navnebror Horneland mtp selv å albue seg frem til hovedtrenerjobben i FKH med tid og stunder?

- He he… Det er ingen fare for det. Jeg har alltid hatt veldig stor respekt for Eirik Horneland som trener. Jeg har i hvert fall hatt det frem til jeg oppdaget at han kjørte rundt med Per Kristian Bråtveit på panseret. Det er jo jeg som burde vært der!

Annonse fra Eliteserien: