Sesongens mest prestisjetunge kamp

Rogalandsderbyet åpner ballet på Haugesund Sparebank Arena.

FK Haugesund - Viking. Et av sesongens høydepunkt står for tur på Haugesund Sparebank Arena når flaggskipene fra Nord- og Sørfylket barker sammen sent søndag kveld. 

Det er noen kamper Haugesund-supporterne tråler terminlista for å finne straks spilleoppsettet presenteres. Fylkesderbyet mot Viking er et slikt. For mange kanskje sesongens aller viktigste oppgjør. Nå er det endelig duket for årets første Rogalands-batalje.

Om motstanderen

Gjestene fra Stavanger har startet sesongen bra og ligger etter fem spilte kamper som nummer fire på tabellen med sine ni poeng. Den nye hovedtrenerduoen Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen har dermed klart å ta opp hansken etter Bjarne Berntsen som fikk Viking-skuta tilbake på stø kurs etter at klubben rykket ned til Obosligaen i 2017-sesongen.

Like før seriestart ble det også klart at lagets kanskje aller viktigste spiller i gjenoppbygningsårene, Zlatko Tripic, returnerte til de mørkeblå fra Stavanger.

Før sesongen sikret siddisene seg også svenske Kevin Kabran fra IK Start til det som er et mannskap bestående av en god del rutinerte navn samt en solid håndfull lokale unggutter.

Kuriosa 

I oppkjøringen til sesongen 2019 møttes lagene til den etterhvert etablerte generalprøven før seriestart. Nyopprykkede Viking vant 4-0, og omgivelsene så umiddelbart mørkt på FKH-sesongen. Den skulle i stedet ende med et knepent tap mot PSV Eindhoven (0-1) i Europa League-kvalifiseringen og cupfinale. Som Viking siden vant i et rent Rogalands-oppgjør.

Før årets sesong møttes søndagens to aktører til treningskamp i Stavanger igjen. Resultatet? 4-0 til Viking. Igjen.

Søndagens kamp blir også tidenes første oppgjør på nydøpte Haugesund Sparebank Arena.

Lørdag gjorde FKH-spillerne unna de siste forberedelser på Haugebanen.

Statistikk

FK Haugesund og Viking møttes første gang i interne serieoppgjør i 1997 – en sesong hvor FKH like godt vant både hjemme og borte – og totalt har lagene møttes 26 ganger i seriespillet. 

Totalt har FK Haugesund «the upper hand» i interne fighter med elleve seire, mens søndagens gjester står med åtte tre-poengere i serieoppgjørene gjennom årene. Sju kamper har endt uavgjort.

Ser vi på oppgjør spilt i Haugesund har FK Haugesund sju seire gjennom årenes løp. Viking har vunnet tre kamper i Sild City - senest i fjor da de vant 2-0 nord for Boknafjorden, mens tre oppgjør har endt uavgjort.

Til gjengjeld fikk FK Haugesund revansje i Stavanger senere i sesongen med 1-0-seier etter scoring av Ibrahima Wadji.

Skader og suspensjoner

FK Haugesund kommer til kampen med tilnærmet skadefritt mannskap. Joakim Våge Nilsen er riktignok godt i gang med gjenopptreningen etter sin korsbåndsskade, men mister søndagens oppgjør og blir tidligst klar til sesongens avsluttende kamper.

I Viking ser skadesituasjonen også relativt lys ut selv om det knytter seg stor usikkerhet til både Kristoffer Løkbergs og Johnny Furdals deltakelse i søndagens kamp. Trolig holder duoen seg hjemme i Stavanger. Høyreback Sondre Bjørshol er også et usikkert kort til det 27. serieoppgjøret mellom de to klubbene.

Eliteserierunden

Rogalandsderbyet er søndagens hovedkamp og har avspark først klokken 20.00, men foruten Mjøndalen - Molde som har avspark allerede klokken 15.00 spilles følgende kamper klokken 18.00 søndag kveld:

Kristiansund - Lillestrøm

Vålerenga - Sandefjord

Rosenborg - Stabæk

Tromsø - Sarpsborg 08

Odd - Bodø/Glimt

Brann - Strømsgodset

Oppgjøret mellom FK Haugesund - Viking, med mindre du er blant de 600 sesongkortholderne som er trukket ut til å følge oppgjøret fra tribunen, kan du se på Eurosport Norge og på Discovery+. Du kan også følge oppgjøret direkte på Radio 102.

Annonse fra Eliteserien: