To unggutter som mener alvor

Troy Engseth Nyhammer og Mikkel Kalvenes Hope er "framme i skoa" i Spania.

A-laget er seg på treningsleir i Spania og med i følget befinner Mikkel Kalvenes Hope og Troy Engseth Nyhammer seg. To unge sunnhordlendinger som for alvor er med og setter sitt preg på øktene man kjører på spansk jord. 

Og at duoen nyter tilværelsen i Estepona er det liten tvil om.

- Det er veldig kjekt. Ikke minst det å få smake på et høyere nivå og samtidig føle at man klarer å matche det greit. Ting går riktignok mye fortere og det er tyngre økter, men jeg synes det har gått greit så langt her nede. Jeg synes vi har blitt tatt veldig godt i mot av de øvrige spillerne - ikke bare med tanke på det som skjer ute på banen, men også utenfor. sier 16 år gamle Hope.

Stordabuen skrev proffkontrakt sist sommer og er med på sin aller første treningsleir med a-laget.

- Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra trenere og spillere her nede, og så merker man det jo også selv når man leverer bra, sier den unge høyrebacken.

Opp i a-stallen 

Troy Engseth Nyhammer er jevngammel og også han førstereis på treningsleir til Spania med a-laget. Midtbanespilleren fra Bømlo skrev sin første proffkontrakt i 2021 og fikk på tampen av forrige sesong beskjed om at han hentes opp i stallen som fullverdig a-lagsspiller i 2023. Et stort steg for en gutt midt i tenårene, men også Nyhammer føler han henger godt med i sesongoppkjøringen. 

- Jeg synes også det har gått greit så langt. Det er kjekt å trene og spille med folk som lever av fotballen på høyt nivå og det er veldig inspirerende at proffe spillere veileder deg underveis i treningene, sier bømlingen som opprinnelig startet karrieren i Bremnes.

Å bli en del av a-stallen er også målet til Mikkel. Etter å ha startet karrieren i Trott gikk ferden siden videre til Stord før han etterhvert også ble funnet god nok til en plass i Kraftakademiet. De siste årene har utviklingen skutt fart for alvor og nå har 16-åringen som såvidt fikk prøvd seg på FKH 2 forrige sesong blikket rettet mot et liv blant de aller beste i a-stallen.

- Målet mitt er jo også å bli tatt opp i a-stallen. Jeg ønsker egentlig bare å fortsette slik jeg har gjort - så kommer kanskje den muligheten, sier Hope.

Daljerter

En ting man ikke kommer unna når man er yngst på treningsleier er bære-, rydde- og brettejobben. Ungguttene ansvarer for at utstyret er med til og fra alle treninger og at nyvasket tøy brettes og legges på plass slik at det er klart til neste dags økt. Ikke en jobb som er etteraktet, men som alltid tildeles de yngste spillerne i reisefølget.

- Det er litt drit, men det må gjøres og sånn er det. Jeg er vant med det også, så det går helt fint, sier Mikkel.

Troy er enig.

- Det er selvfølgelig litt drit, men noen må ta den jobben og sånn er det i fotballen at de yngste får denslags oppgaver. Alle har vært gjennom det.

Talent og vilje

Å bli fotballspiller og kunne leve av det er forbeholdt de færreste. Kun de aller beste og mest dedikerte passerer nåløyet og veien frem kan ofte virke lang. Dessuten vet man at det kommer perioder med både stagnasjon og motgang.

- Jeg merket tidlig at jeg lå langt fremme og var bedre enn de andre på laget mitt da jeg begynte å spille fotball, men når jeg etterhvert ble tatt ut på kretslag kjente jeg på at det var flere som var gode og at jeg måtte jobbe med meg selv for å nå opp i det selskapet. Der var jeg ikke best lenger, så jeg har ikke alltid sklidd gjennom på talentet, sier Mikkel som tilbake i mai i fjor ble tatt inn i landslagsvarmen og brukte 2022 til å etabler seg på det norske G16-landslaget.  

Også Troy fikk tidlig merkelappen som et talent utenom det vanlige, og selv om han lokalt på Sørvestlandet har vært et navn mange innen fotballen har kjent til lenge og tilsynelatende har kommet greit til ting har heller ikke hans utvikling som spiller kommet uten humper på veien. 

- Alle spillere har vel hatt sine opp- og nedturer, man kommer ikke utenom det i fotballen, og selv om mye har gått på skinner for meg så har jeg også lært meg å takle motgang på en god måte, sier Nyhammer som i 2021 debuterte for det norske G15-landslaget og forrige sesong var et gitt navn i enhver landslagsstropp som G16-trener Jan Peder Jalland tok ut gjennom året.

Mikkel og Troy 2.jpg
Mikkel Hope og Troy Engseth Nyhammer nyter livet på treningsleir.

Gamle rivaler

Når to jevngamle gutter - den ene fra Stord og den andre fra Bømlo - møtes i Kraftakademiet er det ikke på noen måte første gang de to spillernes veier krysses. Gjennom oppveksten var de ofte å finne på hver sin banehalvdel - som motstandere.

- Vi har spilt mot hverandre mange ganger tidligere og det var alltid sånn da vi skulle møte Bremnes at alle visste hvor god Troy var, sier Mikkel og får bekreftende nikk tilbake om at det artet seg på akkurat samme måte i Bremnes-leiren. Alle visste at Stord hadde en Mikkel som kom til å bli vond å møte.

Mange mil i buss

Som sunnhordlendinger i utviklingsavdelingen til FK Haugesund, har duoen tilbragt mange timer i minibuss mellom Føyno på Stord og Haugesund. Akademiet har hentet og levert spillere hjemmehørende på Stord og Bømlo til to ukentlige treninger gjennom mange år, og både Mikkel og Troy kan se tilbake på mange mil i bussen med FKH-logo.

- Troy kom med på Kraftakademiet før meg. Jeg var vel 14 da jeg ble tatt opp etter prøvespill og da hadde Troy allerede vært med der en stund. Siden dess har vi reist på treninger med buss fra Føyno sammen og vært en god gjeng fra Sunnhordland som har reist frem og tilbake på akademitreninger, sier Mikkel som nå har flyttet til byen og går på HTG.

Det samme har Troy. Treningshverdagen har med det blitt veldig mye enklere, men midtbanespilleren ser tilbake på årene i minibuss som et lite offer på veien mot å bli god.

- Det var både sosialt og enkelt når klubben la til rette for kjøring til og fra trening. 

Før Mikkel skyter inn ....

- Og så har det gitt gode resultater med alle timene i buss!

Ambisjoner og mål

Målsettingen for sesongen er dessuten klar. Utvikling. Og mest mulig spilletid.

- Målet for meg er å bli tatt opp i a-stallen i løpet av året og hvis jeg klarer det også få spilletid i Eliteserien, sier Mikkel.

Plassen i a-stallen er allerede i boks, men ellers deler Troy den samme målsettingen.

- Jeg håper å etablere meg på et enda høyere nivå som spiller og kanskje få noen innhopp i Eliteserien i løpet av sesongen.

For begge er målet på sikt å få spille på enda større arenaer, men veien dit går gjennom FK Haugesund.

- Jeg vil prøve å nå et enda høyere nivå enn eliteserien. Målet nå er å spille seg inn i startelleveren og spille i Eliteserien med FK Haugesund, men en dag er målet å få spille i Premier League, Bundesliga eller en annen stor liga, sier Mikkel.

Troy deler de samme tankene.

- Målet mitt på kort sikt er å bli en etablert Elitserispiller, men etter hver ønsker man jo også å prøve seg på et enda høyere nivå utenfor landets genser.

Livet på landslaget

Selv om tilværelsen som akademispiller i FK Haugesund frem til nå har vært synonymt med treningsleire i Danmark, er Mikkel og Troy likevel ikke ukjente med samlinger i mer eksotiske strøk. Livet som landslagsspillere for Norge åpner for mange utenlandserfaringer for de to unge spillerne.

- Det er veldig kjekt på landslaget. Det er ganske høyt nivå der også og alltid gøy å få spilt med andre gode spillere Ikke minst det å få referanser fra nivået i andre land og spillerne der. Man får erfart hvor lista ligger, sier Mikkel som står med 10 kamper med flagget på brystet.

Troy, som de to siste årene har 17 opptredener for Norge å vise til, bifaller nok en gang.

- Enig med Mikkel. Det er veldig lærerikt å møte de beste spillerne i samme årskull fra andre land.

Fredag kan duoen samle krefter. Da står det hviledag på programmet i Spania, før man er tilbake for fullt på treningsfeltet i Sotogrande lørdag formiddag.

Også da med to unggutter som alltid gir 100% på banen.

Annonse fra Eliteserien: